latinica  ћирилица
11/10/2021 |  20:47 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Врхунски резултати стрелаца из Републике Српске

Протеклог викенда у Београду је одржан традиционални међународни турнир ''Иштван Пољанац'' у спортском стрељаштву, посвећен преминулом потпуковнику Војске Србије који је у својој каријери остварио значајне спортске резултате у овом спорту.
Mеђународни турнир "Иштван Пољанац" - Фото: РТРС
Mеђународни турнир "Иштван Пољанац"Фото: РТРС

На овом одлично организованом турниру је наступило око 120 учесника, репрезентативаца из 9. земаља, који су се такмичили у неколико дисциплина спортског стрељаштва, а такмичење је трајало три дана на стрелишту Војне академије у Београду.

Од наших стрелаца наступили су такмичари из стрељачких клубова из Теслића, Бијељине и Гацка, који су остварили врхунске резултате и одличне пласмане.

Матеј Рашић из Теслића је првог дана такмичења освојио 1. мјесто за јуниоре у дисциплини пушка и при томе постигао и нови рекорд БиХ од 623,0 круга, другим мјестом и сребреном медаљом у категорији јуниори - пиштољ окитио се Иван Слијепчевић из Гацка, док је у категорији сениори - пиштољ, Никола Јовичић из Теслића у квалификацијама постигао такође нови бх. рекорд од 577 круга и ушао у финале као трећи. У финалу није имао среће и завршио је на крају на 6. мјесту.

Побједник првог дана у дисциплини сениори-пиштољ је, као што је било и за очекивати, био олимпијски вицешампион из Токија, Дамир Микец, репрезентативац Србије.

Другог дана такмичења наши такмичари су такође имали врхунске резултате а Матеј Рашић се такмичио у сениорској категорији и ушао у мушко финале као трећи са још бољим квалификационим резултатом него првог дана - 624,1 круг.

У овом Финалу Теслићанин је био доминатан и овом побиједом остварио свој велики успјех побједивши испред репрезентативца и олимпијца Бугарске Ризова Антона (2. мјесто) и Душана Стојадиновића из Србије који је заузео 3. мјесто.

Да овај олимпијски спорт има потенцијала и код нас показала је тринаестогодишња Софија Ракић из Бијељине која је у конкуренцији јуниорки-пиштољ заузела треће мјесто, постигавши нови рекод БиХ од 547 кругова. У сениорском финалу Софија је завршила такмичење на 7. мјесту што је њен огроман успјех, с обзиром да је у финалу у овој дисциплини наступила и олимпијска вицешампионка из Токија Бугарка Антоанета Бонева која је и побиједила на јучерашњем такмичењу у Београду.