latinica  ћирилица
11/10/2021 |  21:11 ⇒ 21:27 | Аутор: СРНА

Отворен 15. међународни фестивал позоришта "Златна вила"

У Приједору је вечерас отворен 15. Међународни фестивал позоришта "Златна вила" током којег ће до 16. октобра публика моћи да види четири представе у такмичарском програму, као и још двије у ревијалном.
Приједор - Међународни фестивал позоришта "Златна вила" - Фото: СРНА
Приједор - Међународни фестивал позоришта "Златна вила"Фото: СРНА

Фестивал је у име Градске управе Приједор отворила вршилац дужности начелника градског Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић, која је истакла да је град ове године испратио многе манифестације и догађаје као покровитељ и као организатор.

Она је истакла да се у години пуној изазова, прије свега, због пандемије вируса корона која је утицала како на друштвени, тако и на економски аспект живота и оставила траг, морао помјерати датум одржавања фестивала.

- Љубитељима позоришне умјетности желим да у наредних неколико дана уживају у овим позоришним остварењима, а учесницима који су допутовали из окружења желим да се угодно осјећају у Приједору и Републици Српској - поручила је Касаловићева.

Вршилац дужности директора Позоришта Приједор Срђан Кнегињић изјавио је новинарима да је овај фестивал велики подстицај, и то не само за позориште, већ и за цијели регион.

Након церемоније отварања, такмичарски дио 15. издања фестивала започело је Народно позориште Републике Српске са представом "Злочин и казна" у режији Душана Петровића.

У ревијалном дијелу фестивала, сутра ће се од 18.00 часова представити глумац Зијах Соколовић са монодрамом "Лијево, десно, глумац".

Од 20.00 часова ће умјесто представе "Логорилијада" Хрватског народног казалишта Мостар бити изведена представа "Ајмо на фука" која је копродукцијски пројекат Хрватског народног казалишта у Мостару и Народног позоришта Мостар. Аутор и редитељ представе је Драган Комадина.

Жири фестивала чине Жељко Хубач, Зијах Соколовић и Томислав Чадеж.

Публика ће сваке фестивалске вечери моћи да гласа након представе.

Осим награде публике, жири ће додијелити награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца или глумицу. Жири може додијелити и двије специјалне награде.

Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ Град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор награде за најбољу представу компанија "Арселор Митал Приједор".

У Приједору се од 1993. до 2006. године одржавао фестивал "Кочићева српска сцена". Иако концепцијски различит, фестивал је настављен 2019. године на традицији претходног и стога је одлука организатора да уз назив тадашњег Међународног фестивала позоришта "Златна вила" стоји и редни број 14, а на овогодишњем 15.