latinica  ћирилица
11/10/2021 |  23:00 ⇒ 23:01 | Аутор: СРНА

Затражено одгађање рочишта митрополиту Јоаникују и свештеницима

Адвокат Сава Костић, бранилац митрополита црногорско-приморског Јоаникија и осморице никшићких свештеника, затражио је од Основног суда у Никшићу одгађање суђења због учешћа на литијама заказаног за 13, 14. и 15. октобар, јер један од његових брањеника има рјешење о самоизолацији.

- Како спријеченошћу једног од окривљених свештеника да дође на суђење нису испуњени законски услови, вјерујем да ће судија то уважити и одложити суђење. О новим терминима суђења бићемо накнадно обавијештени - навео је адвокат Костић, који је један од бранилаца садашњег митрополита Јоаникија, а некадашњег епископа будимљанско-никшићки.

Из Епархије будимљанско-никшићке саопштено је да један од оптужених никшићких свештеника има рјешење о самоизолацији усљед контакта са члановима породице који имају вирус корона.

- Документа која то потврђују адвокат Костић је данас доставио судији Игору Ђуричковићу, који води овај судски поступак, тражећи да се суђења, заказана за 13., 14. и 15. октобар одложе - наводено је на сајту Епархије.

Пред Основним судом у Никшићу 22. јуна 2020. године почео је процес тадашњем епископу Јоаникију и свештеницима Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу.

Они су оптужени да су учешећем на литији на празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2020. године, у Никшићу прекршили Кривични законик Црне Горе.

Њима се на терет ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.