latinica  ћирилица
12/10/2021 |  07:49 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Када почиње вакцинација против сезонског грипа у Српској? (ВИДЕО)

Вакцинација против сезонског грипа у Републици Српској требало би да почне до краја овог мјесеца, рекла је за РТРС Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.
Јела Аћимовић (Фото: @JavnoZdravljeRS) -
Јела Аћимовић (Фото: @JavnoZdravljeRS)

Аћомовићева је рекла да је окончана процедура јавних набавки, те да би вакцине требало да стигну у другој половини октобра.

Додала је да је ријеч о истој, четворовалентној, вакцини која је кориштена и прошле године.

- Препоручује се свима, старијима од шест мјесеци. Дакле, дјеца старија од шест мјесеци могу да приме ову вакцину. Постоје категорије становништва које имају право на бесплатну вакцину и као и до сада они ће моћи да се вакцинишу унутар својих домова здравља. Особе које немају право на бесплатну вакцину, могу да се вакцинишу у Институту за јавно здравство - рекла је Аћимовићева, додајући да су набављене веће количине вакцина против сезонског грипа у односу на прошлу годину.

Када је ријеч о вакцинацији против ковида и сезонског грипа, Аћимовићева је истакла да они који су се вакцинисали против вируса корона смију да се вакцинишу и против грипа, чак и истовремено.

- Ранија препорука била је да размак између ове двије вакцине буде минимум 15 дана, али нове препоруке кажу да се обје вакцине могу добити и истовремено, што је чак и пожељно - навела је Аћимовићева.