latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:03 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Инспекторат Републике Српске: Станивуковић неупућен и износи неосноване тврдње

Инспекторат Републике Српске саопштио је да су неосноване тврдње градоначелника Бањалуке о ускраћивању информација јавности и непоступању здравствене инспекције и главног републичког здравственог инспектора Милице Матијевић показатељ његове неупућености, неинформисаности и непознавања законских процедура у инспекцијском надзору као управном поступку.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Из Инспектората Српске су напоменули да су протекле седмице упознали јавност о чињеници да је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ једина овлаштена да надзире примјену Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ, а што је у својим изјавама децидно навео и директор Агенције Александар Золак.

- Поменути закон нити једним својим чланом не прописује надлежности ентитетских инспекција, нити мјере које би они могли предузимати по питању контроле квалитета лијекова и медицинских средстава - наводи се у саопштењу.

Овим законом, додаје се у саопштењу, ентитетске инспекције су у потпуности искључене из система контроле квалитета лијекова, јер је овлаштење дато искључиво инспекцији Агенције.

- Такође, Закон о лијековима и медицинским средствима БиХ, дефинисао је овлаштење инспектора Агенције за предузимање мјера предвиђених Законом о надзору над тржиштем у БиХ, а којим се прописује процедура повлачења производа у случају утврђеног постојања ризика - наводи се у саопштењу.

Из Инспектората напомињу да, обзиром да је Агенција кисеоник који се користи у здравственим установама у Републици Српској оквалификовала као производ са одређеним степеном ризика, била дужна на основу овлаштења датих поменутим законима и предузети мјере на његовом повлачењу са тржишта и из употребе.

- Градоначелника Бањалуке је ипак изоставио да се јавно осврне на ове чињенице и позове директора Агенције да предузме активности из своје надлежности, остављајући тиме утисак да су његове изјаве субјективне и пристрасне - наводи се у саопштењу.

Из Инспектората су напоменули и да је информација о контроли републичке здравствене инспекције у Болници Требиње, у којој је увидом у предочену документацију о поријеклу кисеоника који се користи у медицинске сврхе, утврђено да је добављач компанија "Милојевић Гиље Гас", већ позната јавности и у више наврата објављена у медијима од Инспектората Републике Српске.

- Обзиром да добављач није предочио дозволу за промет медицинских средстава као доказ, ни изјаву да ли посједује дозволу за промет наведених гасова, поступајући инспектор је првостепеним рјешењем забранио даљу употребу наведених гасова. Болница Требиње је на првостепено рјешење уложила жалбу, другостепеном органу Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Из Инспектората су подсјетили и да је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на конференцији за новинаре 30. септембра након извршених анализа кисеоника узетог са Универзитетско-клиничког центра Републике Српске, говорио о конкретној контроли, као и другостепеном поступку по жалби, који још није завршен, те да та чињеница указује да је цијели поступак већ познат јавности.