latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:20 ⇒ 14:11 | Аутор: Агенције

Изложба сликарке Жељке Паић у Банском двору

Изложба "Умјетност ван оквира" академске сликарке Жељке Паић биће отворена вечерас у Великом изложбеном салону Банског двора.
Изложба сликарке Жељке Паић (фото: srpskainfo.com) -
Изложба сликарке Жељке Паић (фото: srpskainfo.com)

На изложби ће бити представљени радови ове умјетнице који су настали у периоду између 2016. и 2021, а ријеч је о двије серије слика, које бањалучка публика није имала прилику да види.

Прва серија је инспирисана архитектуром (архислике) и апстрактном геометријом и била је представљена у Лондону на ТОАФ 2017. и у Амстердаму на Амстердамском сајму умјетности 2019. године.

– Друга серија је названа "Оквир" и бави се у буквалном и пренесом смислу оквирима/границама. То значи да су слике урамљене, али су на рамовима вршене одређене интервенције (сјечење, савијање, ломљење) да би самим тим оне преносиле поруку о другим врстама граница које нам друштво намеће или их сами себи намећемо па их превазилазимо – наведено је из Банског двора у најави изложбе.

Радови из серијала "Оквир" били су прво представљени у Венецији 2020. године у галерији "The Room Contemporary Art Space", а затим 2021. у Њујорку у Ван дер Плас галерији на изложби Визуелна култура.

Поставка ће обухватити и одређене слике из приватне колекције ове талентоване Приједорчанке, која је била студент генерације Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци.

Жељка Паић од 2000. године излаже своје радове на домаћој сцени, док је од 2017. године своје радове презентовала широм свијета.