latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:26 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Промоција Монографије "Унковић" у четвртак у АНУРС (ВИДЕО)

Монографија академског сликара Миливоја Унковића, којом ће бити обиљежено 60 година стваралачког рада, биће промовисана у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у четвртак у 19.00 часова.
Монографија "Унковић" (Фото: anurs.org) -
Монографија "Унковић" (Фото: anurs.org)

Обим монографије је 386 страна са 254 репродукције дјела. Ово луксузно издање обухвата 254 репродукцијска дјела на 386 страна, а прате их текстови на српском и енглеском језику.

О дјелу Миливоја Унковића писали су угледни историчари умјетности, критичари, писци и јавне личности из области културе.

Кроз Унковићеву животну и стваралачку биографију рефлектује се сва драматургија дешавања на српском егзистенцијалном простору, усправно је дијелио судбину свога народа, па и скоро сва његова дјела јесу неки унуртрашњи емоционални записи, доживљених и преживљених универзалних људских судбина.

Композициони садржај монографије графички је обликован, текстуално и репродукцијама дјела, према временском процесу настајања и презентоване у оквиру четири цјелине - цртежи, графике, сликарство и скулптура.

Цјелокупном садржају ове монографије дат је приоритет дјелима, изложбама, биографским и ауторским текстовима који дефинишу кључне животне раскрснице са којих се кретало према мјестима не планираног боравка и самој структури умјетничког стваралаштва.

У техничком смислу, није се тежило претјераном обиму, редуковало се максимално на свим нивоима и тражио најрационалнији облик презентације стваралачког и животног садржаја Миливоја Унковића.

Четердесет двије самосталне изложбе, осамнаест угледних награда и преко двије стотине колективних и селективних изложби у земљи и иностранству, потврђују Унковићев континуинирани стваралачки пут, самосвојан и доследан према својим сопственим схватањима стваралаштва као аутономног и дубоко интимног чина.