latinica  ћирилица
12/10/2021 |  12:48 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Очување изворног Дејтона није хир, већ насушна потреба (ВИДЕО)

Борба Републике Српске за очување изворног Дејтона није политички хир, нити инат, већ насушна потреба да се сачувају надлежности и права Срба као конститутивног народа у БиХ, истакао је предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић, обраћајући се посланицима војвођанске скупштине.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Тематском сједницом покрајинског Парламента у Новом Саду обиљежена је деценија међупарламентарних односа Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Аутономне Покрајине Војводине. То је ово и својеврстан увод у обиљежавање 30 година од формирања Парламента Српске.

Република Српска оштро се противи умањењу својих надлежности, а нарочито се противи наметању закона, јер је то насиље над демократијом. То је из Новог Сада недвосмислено поручио Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске. Штетност наметања аката од високог представника, Чубриловић је илустровао примјером од прије непуна два мјесеца - када је Валентин Инцко, наметнуо измјене и допуне Кривичног закона БиХ.

- Због тога је Народна скупштина донијела акте којима не признаје наметнути закон. С друге стране, тзв. међународна заједница умјесто да тражи излаз из политичке ситуације у коју нас је довело наметање Кривичног закона, уводи новог високог представника, Нијемца, Кристијана Шмита, и то без сагласности Савјета безбједности УН, што је за нас, такође, неприхватљиво - каже Чубриловић.

Само у овој години Народна скупштина одржала је неколико посебних сједница на којима је расправљано о питањима заштите виталног интереса Срба, као конститутивног народа, и Републике Српске као дејтонске категорије. Упркос изазовима са којима се суочава, Парламент Српске јача сарадњу са парламентима у неколико земаља, прије свих у Србији, а примјер за то је и јубилеј од 10 година парламентарне сарадње Српске и АП Војводине.

Предсједник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор указао је на данашњој тематској сједници на значај десетогодишње иституционалне сарадње са Народном скупштином Републике Српске и најавио продубљивање онога што је до сада заједнички успјешно урађено.

- Овдје није ријеч о уобичајеној парламентарној, институционалној сарадњи, него о нечему што је много више од тога, јер је ова сарадња натопљена међусобним поштовањем и припадности истом народу, што је посебан квалитет - рекао је Пастор.

Потврда тог поштовања су и кокретни заједнички потези који су повучени у посљедњој деценији. Прије свега, када је ријеч о сарадњи привредника, универзитета, али и о чвршћем инфраструктурном повезивању.

- Данас можемо да кажемо да градимо фрушкогорски коридор, да градимо пут од Кузмина до Сремске Раче, да Србија и Република Српска граде пут према Бијељини. Вјерујем да ће у догледној будућности Нови Сад и Бањалука бити повезане аутопутем - истакао је предсједник Владе Аутономне покрајине Војводине Игор Мировић.

Тематској сједници покрајинског парламента претходио је састанак предсједника два парламента.

- Ово је прилика да оснажимо наш однос и институционални оквир који смо створили прије десет година, а да у наредним данима отварамо теме и тражимо рјешења за оно што је од обостраног интереса - нагласио је Пастор, док је Чубриловић истакао да је сарадња два парламента спонтана и пријатељска, што се види и у односу двије делегације, као и конкретних идеја људи с једне и друге стране.

Протокол о сарадњи два парламента 2011. потписали су тадашњи предсједници Игор Радојичић и Шандор Егереши. Дио тог протокола је и формирање Посланичке групе пријатељства и сарадње Скупштина Српске и Војводине, која је, такође, одржала састанак.