latinica  ћирилица
12/10/2021 |  13:17 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

МУП Српске и Интерпол у кампањи о сајбер безбједности

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом учествује у кампањи "Само један клик" /#СамоЈеданКлик/ која има за циљ да упозори јавност на кључне тактике данашњих великих сајбер пријетњи.
Само један клик (фото: МУП Српске) -
Само један клик (фото: МУП Српске)

Циљ је да се јавност упозори да управо само један клик може направити велику разлику у заштити ваших рачунарских система, мрежа и личних података од сајбер криминалаца, саопштено је из МУП-а Српске.

Основни мото кампање је "Кликнемо, додирнемо или превучемо на стотине пута дневно, често аутоматски".

Кампања настоји да, како се наводи, подсјети јавност да требамо обратити пажњу на све радње на мрежама, те да је стални опрез најбољи начин за спречавање сајбер криминала и очување сајбер простора.

Кампања ће истаћи главне пријетње које је идентификовао МУП Републике Српске и ИНТЕРПОЛ-ов Програм за сајбер криминал, заснован на подацима прикупљеним од земаља чланица, партнера из приватног сектора, националних агенција за кибернетичку безбједност и онлајн група за размјену информација.

Основни савјети о сајбер безбједности доступни су током цијеле кампање како би се појединцима и предузећима омогућило знање о томе како заштитити своје системе и податке.

Кампањи су се придружиле институције у више од 70 земаља чланица ИНТЕРПОЛ-а, бројни партнери из приватног сектора, међународне организације, попут UNODC-а и Свјетског економског форума, наведено је у саопштењу.