latinica  ћирилица
12/10/2021 |  13:33 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Фотографија Босанског Грахова у трци за календар Свјетске метеоролошке организације

Фотографија Босанског Грахова, фотографа Владимира Тадића из Републике Српске, у финалу је избора за календар Свјетске метеоролошке организације.
Грахово (фото: Владимир Тадић) -
Грахово (фото: Владимир Тадић)

Свјетска метеоролошка организација (World Meteorological Organization-WMO) расписала је, поводом 71. године постојања, фотографски конкурс за календар за 2022. годину на који су позвани сви фотографи свијета, професионалци и аматери.

Тражене су фотографије високе резолуције, високог техничког и ликовног квалитета, које приказују љепоту и снагу временских појава и околине.

Тадић је и ове године узео учешће на овом конкурсу, представивши се мотивом из Босанског Грахова.

Од преко хиљаду пристиглих фотографија, избор је сужен на 60 финалиста међу којима је и Тадићева фотографија.

Фотографије су постављене на Фејсбук страницу Свјетске метеоролошке организације гдје посјетиоци лајковима имају прилику да подрже свог фаворита и на тај начин помогну при коначном избору.

Комбинацијом гласања стручног жирија и популарног гласа на друштвеним мрежама биће изабрано 13 фотографија од 60 финалиста међу којима је и Тадићева фотографија, иначе једини мотив из БиХ у трци за мјесто у календару.

Побједничке фотографије биће изабране за свих 12 мјесеци и за насловну фотографију, узевши у обзир, поред квалитета фотографије и географску локацију и доба године.

Тадић каже да је ова фотографија настала на једном од његових путовања, а на њој је приказан дио магистралног пута Грахово-Дрвар као и планине Динара и Шатор.

- Одабрао сам ову фотографију зато што приказује један наш сеоски крај утопљен у јутарњу маглу која је занимљива као временска појава за календар а учешће ове фотографије у календару једне свјетске организације би засигурно овоме крају удахнуло нови живот - рекао је Тадић.