latinica  ћирилица
12/10/2021 |  14:21 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Кока-Кола се обавезује на нулту емисију стакленичких гасова до 2040.

Кока-Кола је данас најавила да се обавезује на постизање нулте стопе стакленичких гасова у цијелом свом ланцу вриједности до 2040. године.
Кока-Кола се обавезала на нулту емисију стакленичких гасова (уступљена фотографија) -
Кока-Кола се обавезала на нулту емисију стакленичких гасова (уступљена фотографија)

- Ова обавеза је крајње одредиште путовања које смо започели прије много година. У потпуности је усклађена са нашом филозофијом да подржимо друштвено-економски развој наших заједница и направимо позитивнији утицај на околиш. Обоје је кључно за наш будући раст. Иако немамо све одговоре, наш план, резултати које смо постигли и партнерски приступ нам улијевају поуздање да ћемо успјети - истакао је Зоран Богдановић, генерални извршни директор Кока-Коле HBC.

Како би постигла свој циљ Кока-Кола ће:

- Уложити 250 милиона еура у иницијативе за смањење емисија стакленичких гасова до 2025.

- Декарбонизовати даље своје пословање преласком на 100 одсто обновљиву електричну енергију и нискокарбонске изворе енергије кроз стална побољшања и иновације у области енергетске ефикасности.

- Убрзати своје путовање ка кружнијем приступа амбалажи с нижим удјелом карбона већом употребом рПЕТ амбалаже, усвајањем опција без амбалаже и опција поновног пуњења, уклањањем пластике у секундарној амбалажи.

- Увести енергетски ефикасне и еколошки прихватљиве фрижидере за купце.

- Смањити емисије из састојака пољопривредног подријетла .

- Провести програм Грин флет како би свој возни парк пребацили на алтернативе које су потпуно без или су са ниским удјелом карбона.

Осим тога, Кока-Кола увела је циљеве смањења емисије CO2 као један од елемената у својим дугорочним потицајним плановима.

Кока-Кола је једна од првих компанија која се обавезала и остварила научно утемељене циљеве. У посљедњој деценији, компанија је преполовила своје директне емисије, а план редукције CО2 до 2030. године већ је подржан и одобрен у складу с настојањем да се пораст глобалне температуре ограничи на 1,5 степени Целзијусових изнад разине прије индустријске револуције.

У марту 2021. године Кока-Кола је према Дау Џонс индексу одрживости оцијењена као најодрживија свјетска компанија за производњу пића, по пети пут у посљедњих седам година, чиме је постигла своју највећу оцјену икада.


Више на линку: https://bit.ly/3DxXMiE