latinica  ћирилица
12/10/2021 |  15:17 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Ко и када може да прими бустер дозу вакцине против вируса корона? (ВИДЕО)

Институт за јавно здравство Републике Српске припремио је Препоруке за примјену бустер дозе вакцине против COVID-19 у Републици Српској.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Бустер доза вакцине против COVID-19 може се примјењивати код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест мјесеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле.

У овом моменту, трећа доза може се примјењивати код сљедећих категорија становништва, које су другу дозу примиле прије 31. марта 2021. године:

1. Особе старије од 65 година

2. Корисници домова за стара лица

3. Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са имуносупримираним пацијентима.

4. Особе које болују од хроничних незаразних болести које представљају повећан ризик за развој тешке форме COVID-a (категорије које су биле приоритет и приликом вакцинације првом дозом).

5. Особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу:

- Здравствени радници (према истим приоритетима као приликом вакцинације првом дозом: здравствени радници који раде у болницама на COVID-19 одјељењима, првенствено у јединицама интензивне његе, затим остали здравствени радници који обављају послове везане за COVID-19, здравствени радници који раде са посебно осјетљивим пацијентима те сви остали здравствени радници)

- Особе запослене у домовима за стара лица које учествују у процесу његе корисника

- Просвјетни радници

Као бустер доза се даје иста вакцина која је кориштена за прве двије дозе вакцинације. Када је у питању вакцина Sputnik, као бустер доза се даје компонента I вакцине. Могуће је као бустер дозу примијенити и различите вакцине.

Према доступним ограниченим доказима, у оваквом случају се сугерише примијена вакцине другачијег механизма дјеловања. Препоруку о томе коју вакцину треба дати за бустер дозу треба да донесе надлежни доктор медицине или доктор медицине на пункту за вакцинацију.

Грађани Републике Српске који су примили прве двије дозе у иностранству могу да приме бустер дозу у Републици Српској, под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе (са QR кодом), те да се податак о тим дозама унесе у програм Института за јавно здравство Републике Српске. Здравствена установа је одговорна за валидност података који се уносе у базу података Института.