latinica  ћирилица
12/10/2021 |  15:25 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Јасан проевропски став новог аустријског канцелара

Нови аустријски канцелар Александар Шаленберг нагласио је свој проевропски став, док његова конзервативна владајућа странка покушава да се опорави од коруптивног скандала који је срушио његовог претходника.

По питањима која се крећу од пандемије вируса корона и глобалне економске конкуренције, до климатске кризе и миграционих токова, ЕУ "наставља да буде наш централни референтни оквир и одлучујућа политичка полуга за нас", рекао је Шаленберг пред парламентом.

Шаленберг ће ове недјеље отпутовати у Брисел на разговоре са предсједником Савјета ЕУ Шарлом Мишелом и предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Европа посматра политичка превирања у Бечу откако је Влада Аустрије прошле седмице утонула у кризу.

Тужиоци су оптужили сада већ бившег канцелара Себастијана Курца да је 2016. године користио новац пореских обвезника за куповину позитивне медијске покривености и манипулисање анкетама у своју корист као дијела шеме за побољшање имиџа у вријеме док је био на мјесту министра спољних послова и на којег се гледало као на конзервативну звијезду у успону.

Курц, који је често критиковао ЕУ, поднио је оставку у суботу увече, 9. октобра, и изабрао дугогодишњег дипломату Шаленберга за своју замјену.

Бивши канцелар је одбацио оптужбе, али је рекао да подноси оставку како би спасио коалицију између своје Народне странке десног центра и љевичарске партије Зелених. Зелени су захтијевали одлазак Себастијана Курца.

Шаленберг није рекао ништа парламенту о истрази против Курца нити је најавио било какве планове за борбу против политичке корупције, наводи ДПА.