latinica  ћирилица
12/10/2021 |  15:58 | Аутор: СРНА

Кошарац: Џаферовић је ходајућа срамота

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да изјава једног од двојице бошњачких чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића у вези са учешћем члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика на Самиту несврстаних земаља у Београду представља врхунац политичког безобразлука, цинизма и аутизма бошњачких политичких представника.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Гдје год да се појави, Милорад Додик представља Републику Српску и Србе који су га изабрали у Предсједништво БиХ. Додик представља готово 370.000 грађана Републике Српске који су му дали повјерење да то ради и он то ради са највећим могућим поносом и достојанством - рекао је Кошарац Срни коментаришући Џаферовићеву изјаву да Додик није имао право да представља Републику Српску на Самиту несврстаних у Београду.

Према ријечима Кошарца, двојица бошњачких чланова Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, који су у посљедња два мјесеца погазили Устав БиХ, законе и срушили основне постулате спољне политике БиХ, немају никакво право да упућују било какве примједбе српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

- Отићи на сједницу Генералне скупштине УН, те учествовати на самиту у Словенији без одлуке Предсједништва БиХ је антиуставно и антидејтонско понашање. Врхунац безобразлука, аутизма и лицемјерја је отићи на Међународни форум у Малмеу, такође без одлуке Предсједништва БиХ, и из Шведске вербално нападати Додика - указао је Кошарац, који је и високи функционер СНСД-а.

Он је поручио да је срамотно то што Шефик Џаферовић са таквом ратном прошлошћу уопште учествује у политичком животу, а камоли на међународном скупу посвећеном чувању сјећања на холокауст и борбу против антисемитизма.

- Џаферовић је ходајућа срамота, лик који годинама користи политичке функције како би заташкао своју ратну прошлост и одговорност за ратне злочине над Србима, који су се десили на територији коју је контролисао као високи полицијски званичник. Џаферовић је срамота за бошњачки народ и ходајући негатор злочина - истакао је Кошарац одговарајући на Џаферовићеве оптужбе да Додик у својим иступима срамоти Републику Српску и српски народ.

Коментаришући Џаферовићеву тврдњу да БиХ није протекторат, Кошарац је рекао да је најбољи одговор на то питање дао Џаферовићев страначки шеф Бакир Изетбеговић, који је одбио да се сретне са Милорадом Додиком и Драганом Човићем без присуства страних протектора.

-Изетбеговић се понаша као и сви његови претходници, који су водили Бошњаке у протекле три деценије. Нема ни трунке лидерства, нити одговорности према онима који су га бирали. Ријеч је о политичкој кукавици, која чека да страни протектори заврше посао за њега - нагласио је Кошарац.

Он је упозорио да су се високи представници у БиХ понашали не само као супервизори и протектори него и као велики инквизитори.

- Високи представници били су владари који су наметали уставне одредбе и законе, тужиоци који су оптуживали и судије које су без икаквих доказа осуђивали људе. На крају, били су и џелати, који су извршавали сопствене пресуде, кршећи људска права грађана Републике Српске на најдрастичнији могући начин. То је нешто што Џаферовић, као правник, јако добро зна, али се прави луд јер су све одлуке високих представника, без изузетка, биле у корист бошњачке политике - закључио је Кошарац.