latinica  ћирилица
12/10/2021 |  16:50 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Цијена купуса пет пута већа од прошлогодишње (ВИДЕО)

Цијена купуса без којег је незамислива зимница, четири до пет пута је већа од прошлогодишње. Мања понуда због суше, а већа потражња, узрок је поскупљења овог поврћа. Некада се врећица могла купити за три до четири марке, прошле године у Семберији и за двије, а сада врећа од 10 килограма кошта од 10 до 12 марака.
Купус - Фото: илустрација
КупусФото: илустрација

Повртари су ове године засадили мање купуса, а 30 до 50 одсто рода је обрала суша, па је цијена петоструко већа, почев од раног који је прошле године заораван, до јесењег који у малопродаји кошта марку и по до двије по килограму.

- Није нормално да врећа купуса кошта једну марку, али није ни реално да буде 10 марака - истиче Драган Стајић, повртар из Велике Обарске.

Раде Јовичевић, потпредсједник Удружења повртара Републике Српске истиче да онај ко је планирао ове године да произведе 10 тона купуса, произвео је три тоне.

 - Нико се не може похвалити да је зарадио претјерано на купусу иако је огромна цијена јер планиране количине нису испуњене - каже Јовичевић.

И прерађивачи су удвостручили уговорену откупну цијену од 20 фенинга. Они који су уговорили производњу рачунају на веће субвенције ресорног министарства.

На пијацама, које су у ово доба године биле затрпане купусом, скромна је понуда, па је на цијени и купус лошијег квалитета.

- Купус вараждинац се плаћа 8 до 10 марака по врећи, а купус "глумац" полубијели кошта од 70 до 80 фенинга по килограму - истиче продавац из Бањалуке Синиша Марјановић.

Купци се, углавном, жале на цијену, али кисељење купуса им се више исплати него да га купују на комад у маркетима.

Због недостатка купуса у проблему су и прерађивачи којима је тешко да се уклопе у тржишну цијену. Спремни су да плате и више од уговореног, али нема робе, па ће бити принуђени да увозе сировину. Цијена главице киселог купуса већ је порасла са 1,7 на 2,10 КМ.