latinica  ћирилица
12/10/2021 |  17:36 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Борељ: Варшава се мора придржавати "правила клуба"

ЕУ ће дати "чврст одговор" на пресуду пољског Врховног суда којом се оспорава примат закона европског блока, а Пољску ће позвати да се "придржава правила клуба", изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жосеп Борељ.

Борељ је за Ројтерс изразио забринутост Европске комисије због прошлонедјељне пресуде Врховног суда Пољске, али није прецизирао које би кораке могао предузети у вези са тим.

Упитан током самита Украјина-ЕУ како ће ЕУ одговорити на пресуду пољског Уставног суда, Борељ је рекао да ће "то бити чврст одговор".

- Мора бити јасно - члан сте клуба, морате се придржавати клупских правила! И најважније правило клуба је да је европски закон изнад националног - нагласио је Борељ.

Он је истакао да државе чланице ЕУ морају прихватити примат права ЕУ јер у супротном блок не може "радити као унија".

Пољски Уставни суд пресудио је да дијелови закона ЕУ нису у складу са Уставом земље, поткопавајући централно начело европских интеграција подстичући дискусију да би Пољска једног дана могла напустити ЕУ.

Пресуда Уставног суда услиједила је након продужених спорова у којима су многе чланице блока оптужиле Пољску за ограничавање независности медија и судова.