latinica  ћирилица
12/10/2021 |  18:35 ⇒ 18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршен Самит у Београду: Покрет несврстаних је данас свјежији и млађи

Са Самита у част 60. година Покрета несврстаних земаља чуле су се поруке мира, солидарности и жеље за заједничким радом, на принципима толеранције и међусобног уважавања, у циљу боље будућности свијета, поручио је на завршној конференцији министар спољних послова Никола Селаковић.
Београд: Самит у част 60. година Покрета несврстаних земаља (Фото:  Tanjug / STRAHINJA ACIMOVIC) -
Београд: Самит у част 60. година Покрета несврстаних земаља (Фото: Tanjug / STRAHINJA ACIMOVIC)

Селаковић је изразио задовољство што је Србији указана част да, упркос чињеници да је посматрач у Покрету, буде коорганизатор скупа, додајући да је Београд поносан што је био домаћин прве конференције шефова држава и влада прије 60 година.

Додао је да је Србија, упркос епидемији ковида 19, успјела да организује један изузетан скуп, успјешну конференцију, једну од највећих мултилатералних конференција у свијету.

Министар је истакао да је Београд, упркос песимистичним очекивањима успио у претходна два и по дана да окупи укупно 120 делегација, чланица, посматрача, специјалних гостију, што свједочи о поштовању које Покрет ужива.

- Могли смо да видимо из неких других дијелова свијета, који баш и нису заступљени у Покрету, неке заједљиве изјаве, да је Покрет превазиђен. Зар би онда оволико делегација дошло? Осјетила се овде једна необично јака енергија слободољубивих Народа и држава, посвећених Повељи УН и принципима Покрета - рекао је Селаковић.

Додао је да су доласком бројне делегације показале поштовање према организаторима конференције, будући да је, и поред заказивања других скупова у међувремену, али и пандемије, сваког дана стизало више пријава него одјава.

- Посебно ме радује да су се у овог пута у Београду чуле поруке мира, солидарности и жеље за заједничким радом, на основама толеранције и међусобног уважавања, за бољу будућност свијета - рекао је Селаковић.

Посебно је захвалио на подршци коју је скуп добио од предсједника Србије и Азербејџана Александра Вучића и Илхама Алијева.

- Може се рећи да је скуп био успјешан. Кад се браћа сложе, све се може. Посвједочили смо томе. Београд је ових дана био центар свијета - рекао је Селаковић.

Оцијенио је и да Покрет није превазиђен, већ је свјежији и млађи него раније.

Селаковић се осврнуо на опаску коју му је, каже, упутио неко из сусједне земље о томе како ниједном није поменуо Тита, рекавши да је без обзира на унутрашње размирице Тито био један од политичких генија 20 вијека.

- Ми се тиме поносимо, као и тиме што иако није био српске националности, желио је да буде сахрањен у Београду, а и његови потомци живе овдје. И посебна захвалност Насеровом сину, кћерки предсједника Гане Нкруми и Титовом унуку, који су овај скуп учинили још успјешнијим - рекао је Селаковић.