latinica  ћирилица
12/10/2021 |  19:12 ⇒ 19:15 | Аутор: СРНА

Промоцијом два аудио-издања народне музике обиљежена слава Приједора

Удружење за очување традиције Приједор данас је, у оквиру обиљежавања крсне славе - Михољдана, организовало промоцију њихових првих аудио-издања народне музике.
Удружење за очување традиције - промоција њихових првих аудио издања народне музике - Фото: СРНА
Удружење за очување традиције - промоција њихових првих аудио издања народне музикеФото: СРНА

Предсједник овог удружења Жељко Шормаз рекао је новинарима да су то два аудио-издања и да је ријеч о раритетима и ексклузивним издањима.

- На једном ЦД-у налази се студијски материјал у извођењу Славка Митровића Цалета и Београдског омладинског народног оркестра, а на другом су снимци нумера које су уживо извођене на концертима које су они одржали у Приједору - навео је Шормаз.

Он је додао да је ово почетак и да ће се потрудити да сваке године издају нови аудио-материјал.

- Већ смо у припреми и снимили смо неколико нумера изворних пјесама нашег краја и то је урадила наша мушка пјевачка група, а у договору са Славком Митровићем у Београду планирамо снимање материјала у пратњи Београдског омладинског народног оркестра - рекао је Шормаз.

Славко Митровић Цале, као аутор, аранжер и идејни творац материјала који се налазе на ЦД-у изјавио је да је са Београдским омладинским народном оркестром био већ неколико пута у Приједору.

- Овдје сам већ четврти пут и ово су моји прјатељи са којима сарадњу стално проширујемо његујући традиционалну музику и овај аудио-материјал је значајан да остану забиљежени ови наши донкихотовски покушаји да очувамо традиционалну музику Балкана - рекао је Митровић.

Марко Бањац, кларинетиста и члан оркестра који је и продуцирао други ЦД, поријеклом из Приједора, рекао је да сарадња са Удружењем за очување традиције за њега има посебан значај.

Данашњим догађајем Удружење за очување традиције обиљежава и пет година рада.

- Наизглед мали, али велики јубилеј ако погледамо неке полазне основе и оно гдје смо данас када имамо више од 250 чланова, а база чланства су нам дјеца и омладина, што је залог сваке будућности - рекао је потпредсједник Скупштине Удружења Дејан Карлица.

Он каже да Удружење чине - пјевачке групе, фолклорни ансамбл, школа традиције, традиционално-васпитни образовни центар, одсјек за сарадњу са националним мањинама, истраживачки и однедавно одсјек издавачке дјелатности.