latinica  ћирилица
12/10/2021 |  19:33 ⇒ 20:03 | Аутор: sputniknews.com

Кинеска војска упозорила: Сломићемо тајвански сепаратизам (ВИДЕО)

Кинеска војска упозорила је да ће "одлучно сломити" сваки покушај раздвајања Тајвана од Кине.

У дневном коментару Народноослободилачке војске (ПЛА) кинеска армија изразила је увјерење да је “осујетила комплетно спољно мијешање и сепаратистичко дјеловање у вези са "независношћу Тајвана".

Претходно је службени лист кинеске војске Пла даилy објавио видео на свом Веибо налогу који приказује “недавне“ вјежбе, у којима војници вјежбају “десант на плажу и изводе јуришне вјежбе са мора на острво“.

Видео приказује војнике како изводе десант уз помоћ малих летјелица, пробијају бодљикаву жицу и друге препреке, копају ровове у пјешчаном спруду и вјежбају борбу у шуми.

- Ако би се сепаратистичке снаге "независности Тајвана" усудиле одвојити Тајван од Кине у било које име и на било који начин, Народноослободилачка војска ће их одлучно сломити по сваку цијену - наводи се у коментару Пла даилy.

Вјежбе су наводно изведене на полигону у провинцији Фуђиан, која је удаљена само 180 километара од региона Тајванског мореуза.

Кинеска војска, посљедњих мјесеци, распоредила је ратне бродове и борбене авионе на јуришне вежбе у близини Тајванског мореуза као одговор на америчке “провокације“.

Од почетка октобра кинески ратни авиони извршили су скоро 150 упада у тајванску зону противваздушне одбране - сигнализирајући високе тензије између Тајпеја и Пекинга. Међутим, ти летови су престали посљедњих дана, преноси РТ.

Подсјећамо, кинески предсједник Си Ђинпинг рекао је да је тајвански “сепаратизам “ “највећа препрека“ поновном уједињењу са Кином - додајући да би поновно уједињење остварено “мирним средствима“ најбоље “служило интересима нације у цјелини“.

Међутим, тајванска предсједница Цаи Инг Вен изјавила је да острво и копно не би требало да буду “међусобно подређени“, додајући да ће се Тајван “опирати анексији или задирању у суверенитет“.

У међувремену, недавни извјештаји открили су да америчке снаге за специјалне операције тајно мјесецима обучавају тајванске трупе, како би их припремиле за борбу против Кине. Вашингтон одржава незваничне везе са Тајпехом и испоручује острво оружјем, преноси РТ.

Званични односи између централне владе Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године након што су се снаге Куоминтанга, предвођене Чианг Каи Шеком, пораженим у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине обновљени су крајем 1980-их. Почетком 1990-их, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншког удружења за развој односа преко Тајванског мореуза и Фонда за размену преко мореуза у Тајпеју.