latinica  ћирилица
12/10/2021 |  22:07 ⇒ 22:12 | Аутор: sputniknews.com

"Хавански синдром" у Колумбији: Нови случајеви у америчкој амбасади

Америчка амбасада у Колумбији истражује неколико случајева мистериозног неуролошког обољења познатог као хавански синдром, саопштили су амерички званичници, неколико дана прије очекиване посјете државног секретара САД Антонија Блинкена.
Богота (Фото: CC BY-SA 3.0 / Википедија/Felipe Restrepo Acosta) -
Богота (Фото: CC BY-SA 3.0 / Википедија/Felipe Restrepo Acosta)

Амерички званичници изјавили су да су у америчкој амбасади у Боготи у Колумбији, последњих недјеља пријављена најмање два случаја такозваног "хаванског синдрома", преноси Волстрит журнал.

Електронске поруке које је амбасадор Филип Голдберг послао запосленима у амбасади крајем септембра и почетком октобра односе се на неколико "аномалних здравствених инцидената", што је израз који америчка влада употребљава за недефинисано неуролошко стање за које кажу да је први пут идентификовано међу запосленима у америчкој амбасади у Хавани на Куби 2016. године.

Један званичник је прецизирао да су два америчка држављанина погођена синдромом и да је због тога једна породица напустила Колумбију због лијечења.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен требало би сљедеће недеље да посети Колумбију у оквиру турнеје у латиноамеричким земљама.

Сличнa ситуација догодила се крајем августа када је посјета Вијетнаму потпредседнице САД Камале Харис одложена на неколико сати након што је у тамошњој америчкој амбасади пријављен "абнормални здравствени инцидент".

Од краја 2016. године, особље у неколико америчких амбасада широм свијета пријавило је скуп симптома, укључујући вртоглавицу, главобољу, умор, мучнину, анксиозност, когнитивне потешкоће, звоњење у глави и губитак памћења.

Пет година касније, америчка влада још увек нема објашњење за ту болест, али их то није спријечило да покушају да пребаце кривицу на кубанске или руске владе, нити да пласирају низ теорија о "звучном оружју" и "пулсирајућој" микроталасној енергији ".

Портпарол Бијеле куће Џен Псаки рекла је у петак новинарима да америчка обавјештајна заједница "активно испитује низ хипотеза" о аномалним здравственим инцидентима".