latinica  ћирилица
13/10/2021 |  07:21 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

Наставак суђења у афери "Респиратори"

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење федералном премијеру Фадилу Новалићу и другим оптуженим са спорну набавку 100 респиратора у вриједности 10.530.000 КМ.

На прошлом рочишту које је одржано 8. октобра, бивши шеф Новалићевог кабинета Хасан Ганибеговић изјавио је да је тражио од Новалића да се он не уплиће у посао набавке респиратора јер је сматрао да је то политичка одлука, а не епидемиолошка.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министарка финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић и власник предузећа Сребрена малина Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.