latinica  ћирилица
13/10/2021 |  08:23 ⇒ 08:24 | Аутор: klix.ba

Петорица хрватских војника позитивна на кокаин

Због случајева петорице војника позитивних на кокаин у протеклих неколико мјесеци, у Хрватској се питају шта се то догађа у њиховој војсци.
Хрватска војска - мобилизација (nezavisne.com) -
Хрватска војска - мобилизација (nezavisne.com)

Из Министарства одбране РХ поручују да раде све како би таквих случајева било што мање, јер имају нулту толеранцију на дроге.

Због конзумације кокаина за двојицу припадника Оружаних снага војна каријера је завршена.

- Они су добили раскид радне службе, а за остала три припадника процес је још увијек у току - истиче Дејан Џидић, заповједник у Пуковнији војне полиције ОСРХ.

Међу њима је и војни специјалац који је недавно ухваћен у тајној акцији усред ноћи. Али, за посебну забринутост мјеста нема, истичу из МОРХ-а. Све што се догађа у тзв. обичном свијету, догађа се и у војсци. Надзори се проводе стално, а добивају и дојаве о дрогирању.

- Онда идемо на циљане особе, када знамо за особу именом и презименом, да бисмо је могли довести у везу с тим дјелом. А превентивни надзори раде се аналитички, дакле када добијемо нове војнике, примјерице у Центру за обуку у Пожеги - каже часнички намјесник Давор Павловић, пише ХРТ.

Због већег броја новооткривених случајева, тестирања су појачана. Проводе се у МОРХ-у, уз присутност свједока цивила. Ако особа то жели, тестирање се понавља и у здравственој установи. Све се најстрожије надзире, како не би било грешке.

- У том случају водимо га код љекара, ако он не прихвата наше резултате. Љекар ће извадити крв, извадиће се његов урин и све ће се то скупа похранити у корпориј Војне полиције - додаје Павловић.

Ако су позитивни, пријављују се Војно-стеговном суду, који одлучује о казни. Они који одбију тестирање такођер добивају стеговну пријаву. Број позитивних међу тестираним војницима не расте, тврде у МОРХ-у.

- Ми сматрамо да је то стално на истом нивоу отприлике, нема никаквих повећања ни смањивања, једноставно проводимо надзоре и темељем достављених резултата, реагујемо - додаје Џидић.

МОРХ тврди да су ови случајеви изолирани и да нико није намјеравао продавати дрогу, него су кокаин, чини се, санкционирани војници имали за особну употребу. Је ли разлог конзумације дрога преоптерећеност, немогућност ношења с одговорношћу на послу или нешто треће, тек ће се истражити.