latinica  ћирилица
13/10/2021 |  08:47 | Аутор: СРНА

Одлуку о отказивању вјежбе на Мањачи договарали уз ручак

Одлука о одгађању војне вјежбе Оружаних снага БиХ и Војске Србије донесена је почетком септембра на радном ручку министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића, начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерала Сенада Машовића, те чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, сазнаје Глас Српске.
Отказивање вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи - Фото: Глас Српске
Отказивање вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на МањачиФото: Глас Српске

Извор Гласа Српске упућен у дешавања у Министарству одбране у Савјету министара наводи да је радном ручку у Варешу договарано под којим изговором ће бити одгођена војна вјежба, која је требало да буде одржана од 9. до 16. октобра на Мањачи.

Данијел Драгичевић, шеф кабинета српског члана Предједништва БиХ Милорада Додика, рекао је да Додик није био ни позван на радни ручак који је одржан под велом тајне.

- Колико ме сјећање служи, нисмо ни добили позив за тај радни ручак, а ако је и стигао, српски члан Предсједништва БиХ од ступања на ту функцију се држи праксе да не присуствује таквим догађајима и сијелима - каже Драгичевић за Глас Српске.

Саговорник Гласа Српске каже да на радном ручку нису били ни замјеници министра одбране, ни замјеници начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ из реда Срба и Хрвата.

- Највише позиционирани српски кадрови у Министарству одбране, замјеник министра Мирко Околић и замјеник начелника Заједничког штаба Гојко Кнежевић, од 3. до 8. септембра били су у службеној посјети Србији, Црној Гори и Грчкој, што је Поџић знао и зато је и заказао радни ручак за 6. септембар - каже извор.

Исти извор додаје да ручку због болести није присуствовао ни замјеник министра из хрватског народа Мијо Крешић, као ни замјеник начелника Заједничког штаба Ивица Јеркић.

Саговорник Гласа наводи да је Поџић одлуку о одгађању вјежбе донио под "прозаичним и несувислим изговором погоршане епидемиолошке ситуације и недостатка финансијских средстава због неусвајања буџета БиХ, али та његова одлука је мимо закона и Устава БиХ, јер за њу није имао сагласност Предсједништва БиХ, осим усмене сагласности Комшића и Џаферовића коју је добио на тајном ручку".

- Бошњаци у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ настојали су на све могуће начине да одгоде вјежбу, јер им је сметало то што је Војска Србије у касарни на Мањачи требало да прикаже своје борбене могућности и способности - навео је извор Гласа.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија донио је одлуку о смјени министра одбране Сифета Поџића због његове самовољне и противуставне одлуке о одгађању војне вјежбе.