latinica  ћирилица
13/10/2021 |  11:28 ⇒ 12:25 | Аутор: Jutarnji list

Предсједник Чилеа прогласио ванредно стање, војска у четири провинције (ВИДЕО)

Предсједник Чилеа Себастиан Пинера прогласио је ванредно стање и послао војску на југ државе.

Разлог томе су растући сукоби са Мапуче домороцима, који захтијевају враћање земље и регионалну аутономију.

Пинера, 71-годишњи милијардер и члан конзервативне странке Националне обнове, казао је у уторак како је послао војне снаге у четири провинције у регионима Биобио и Арауканија, како би сузбио “озбиљно нарушавање јавног реда“ у тим провинцијама.

Предсједник и његови савезници тврде како се на југу државе одвијају “чинови насиља повезани с кријумчарењем дроге, тероризмом и организираним криминалом“, као и да су оружане групе убиле цивиле и полицајце.

У Чилеу живи око 1,7 милиона припадника народа Мапуче, што је 10 одсто од укупне популације земље. Они већ годинама траже да им се врати земља коју су им одузели колонијалисти. Ради се о земљишту које данас посједују велике фарме и компаније за сјечу дрвета.

Домороци су према писању страних медија бијесни због тога што власти упорно игноришу захтјеве, тако да су неке групе одлучиле да се прихвате оружје и окрену се насиљу. У протеклих 10 година они нападају камионе и саботирају производњу хране и дрвну индустрију.

Њихове активности угрожавају пословање богатих мултинационалних компанија за сјечу дрва и извозника хране, па представљају пријетњу економским интересима владајуће класе.