latinica  ћирилица
13/10/2021 |  11:34 ⇒ 11:45 | Аутор: ТАНЈУГ

У Црном мору потонуо брод са 3.000 тона вјештачког ђубрива (ВИДЕО)

Турски брод "Вера Су", који је ударио у обалу у близини Националног парка Јаилата у сјеверном дијелу бугарске обале Црног мора, потонуо је са 3.000 тоне вјештачког ђубрива.
Брод "Вера Су" потонуо са 3.000 тона вјештачког ђубрива (Фото: World Today News) -
Брод "Вера Су" потонуо са 3.000 тона вјештачког ђубрива (Фото: World Today News)

Како наводи портал Еурактив, оволика количина вјештачког ђубрива могла би да изазове еколошку катастрофу у резервату природе Калиакра, који је дом многих заштићених морских птица и угрожених морских врста.

- Моторни простор теретног брода је поплављен. У трупу пловила постоје рупе, а брод више не може да се спаси, већ само да се предузму мејре за уклањање потопљене имовине - рекао је капетан и извршни директор бугарске поморске управе Вентсислав Иванов.

Бугарске власти се надају да ће моћи да дођу до мјеста гдје се складишти терет како би уклониле вјештачко ђубриво, али ту операцију компликује лоше вријеме.

Брод "Вера Су" ударио је у камениту обалу 20. септембра по лијепом времену, а верзија тужилаштва о несрећи је да је дежурни заспао.

Екололошка организација Гринпис изразила је незадовољство због немара бугарских власти и упозорила на могуће неповратне посљедице по животну средину.

Како се наводи, када се у великој концентрацији вјештачко ђубриво испусти у море, узрокује брзо цвјетање фитопланктона, који производи токсин који је опасан по морски живот, укључујући морске птице, а што директно може да угрози људски живот при конзумирању рибе или морских плодова.