latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:07 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Петковић: Још једна провокација и покушај криминализације сјевера

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић сматра да је акција такозване косовске полиције још једна провокација премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија пред локалне изборе и покушај криминализације сјевера, те додао да је о томе обавијестио специјалног извјестиоца ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.
Петар Петковић  (Фото:kossev.info) -
Петар Петковић (Фото:kossev.info)

Коментаришуићи упад у Сјеверну Митровицу, у којемм је такозвана косовска полиција упала и претресала градске апотеке, пословни, стамбени простор, складишта робе у и провјеравала царинску документацију, Петковић је рекао да је такво понашање Приштине превршило сваку мјеру и додао да Курти сваким својим потезом покушава да продуби кризу.

- Док ми све решавамо дијалогом, имате Куртија и друге који кризама решавају ствари како би заузели север Косова, што им је опсесија. Покушавају да криминализују север - рекао је Петковић за Телевизију Пинк.

Он је додао да власти у Приштини овим потезима покушавају да компензују понижење које су претрпјели посљедњим договором у Бриселу.

Петковић је појаснио да Приштина претресима апотека и магацина са лијековима показује да крши све споразуме, да јој дијалог није битан и да покушава да придобије поене пред локалне изборе.

Према његовим ријечима, Курти то смишљено ради и покушава да направи нове нереде, јер су пропали једнострани потези које је покушао и сада иде на план Б, Ц и тако даље.

Петковић је апеловао да Срби на Косову и Метохији остану уздржани и да не реагују на провокације, а истакао је и да они добро знају да уз њих стоје и држава и њен предсједник.

Указао је и на то да је од пресудног значаја да изађу на изборе и сачувају 10 општина.

Говорећи о негативним изјавама предсједника привремених институција у Приштини Вјосе Османи и Куртија о Самиту несврстаних у Београду, Петковић је рекао да њихова реакција показује да не могу да поднесу то што је Београд организовао један тако важан скуп.

- Она /Османи/ толико државника није видела ни на сликама, колико смо ми дочекали - рекао је Петковић.

Срби су јутрос у Косовској Митровици спријечили припаднике косовске полиције да претресу пословне објекте. Окупљени грађани су бацали каменице, а полиција је узвраћала шок-бомбама.