latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:10 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Бурна сједница Сабора због поскупљења струје и хране

Овонедјељни рад хрватског сабора започео је бурно пошто се већина посланика опозиције говорима на слободну тему бавила поскупљењима горива, електричне енергије, хране, а сви они су позвали владу да интервенише или упротивном, упозорили су, грађанима пријети сиромаштво.
Хрватски сабор (фото: hrvatska-danas.com) -
Хрватски сабор (фото: hrvatska-danas.com)

Посланик опозиционог Моста, Миро Буљ позвао је владу да донесе мјере које ће неутрализовати раст цијена енергената и предложио да се ХЕП-у наложи да, док траје зима, не искључује струју сиромашним грађанима.

Он је рекао да те мјере морају бити хитне.

Буљ је у сабор донио литар уља да би упозорио да је “сто одсто скупље“ него лани и да је по цијени ближе 20, него 15 куна.

Упозорио је да грађани Хрватске литар бензина плаћају најскупље у Европи, да је у БиХ литра горива јефтинија за три куне.

- Због раста цијена енергената пријети нам сиромаштво, неконтролисано ће прасти цијене хране - рекао је Буљ и поручио влади да грађани нису криви што нико не контролише марже трговцима нафтом и што држава не жели да се одрекне пореза.

Маријан Павличек (ХС) позвао је, како је навео, “главног дневног политичког коментатора“, предсједника државе Зорана Милановића, да се изјасни о увођењу евра одлучивати појединци у својим кабинетима или хрватски народ на референдуму.

- Милановић дневно коментарише различите, врло баналне теме, а ћути о овој која тишти велики број грађана и хрватску економију. Позивамо га да чујемо његово мишљење - рекао је Павличек, пренијели су хрватски медији.

О расту цијена говорила је и посланица опозиционог СДП Мирела Ахметовић, која је рекла да "колико је Хрватска феноменално мјесто за живот, свједочи то да је од 11. октобра најављено да људи у Глини остају без топлих оброка. Потрошња струје је све већа, као и цијена хране - рекла је она уз апел влади да се овакве одлуке више не доносе.

Навела је да "кловновско понашење владе око повећања цијена за грађане није комедија, већ да овакво понашање постаје хорор".

Коментарисала је раст цијена електричне енергије и горива и истакла да одмах треба увести превентивне ваучере за струју, те затражила да да влада смањи порезе.

- Оволике цијене покренуће спиралу сиромаштва и довешће нас до нове економске кризе - упозорила је.

- Нека не размишља, влада то може. Ако изостане реакција владе, владајући су ти који ће бити одговорни за додатно осиромашивање грађана. А самохвала премијера о сигурној Хрватској остаће утопија и лаж - навела је Ахметовић.