latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:54 ⇒ 12:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољски зид према Бјелорусији коштаће 404 милиона долара

Пољска планира да потроши преко 1,6 милијарди злота (404 милиона долара) на изградњу зида на својој граници са Бјелорусијом, према нацрту закона о коме би посланици данас требало да дискутују у настојању да зауставе прилив миграната.

- Упркос чињеници да је пољско-бјелоруски дио државне границе ограђен бодљикавом жицом и жичаном оградом, број покушаја преласка границе се не смањује, већ расте", наводи се у образложењу закона објављеном на веб страници пољског парламента, а преноси агенција Ројтерс.

Од почетка јануара до краја септембра, како је речено, гранична стража спријечила је 9.287 покушаја преласка границе из Бјелорусије у Пољску, а од тога око 8.000 само у посљедња два мјесеца.

- Због чињенице да се оваква ситуација може наставити још мјесецима, морамо да предузмемо заштитне мјере - изјавио је портпарол владе Пјотр Милер.

Укупни трошкови пројекта износе 1,6 милијарди злота, од чега ће изградња физичке баријере коштати 1,5 милијарди злота, а техничка опрема 115 милиона злота.

Пољска је у августу започела изградњу ограде од бодљикаве жице дуж границе са Белорусијом како би сузбила илегалне граничне прелазе упркос критикама да се према неким мигрантима поступа нехумано.

Пољска и друге земље ЕУ, Литванија и Летонија, извијестиле су о великом порасту броја миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који прелазе пољску границу из правца Бјелорусије.