latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:54 | Аутор: СРНА

Шолаја: Русија незаобилазан фактор безбједности на овим просторима

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја рекао је да је Русија незаобилазан фактор безбједности на југоистоку Европе упркос посљедњим оцјенама чланова Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да је за БиХ чланство у НАТО-у од суштинског политичког и безбједносног значаја.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је изјавио Срни да свако тумачи политичке процесе како му одговара, па тако Комшић и Џаферовић настоје да придобију гласачко тијело у Федерацији БиХ.

Он је објаснио да је, поред НАТО војног савеза, Русија важан и незаобилазан фактор безбједности на југоистоку Европе, те да на том плану треба водити рачуна и о утицајима Велике Британије, Турске...

- Треба водити рачуна о свим интересима на плану безбједности на овим просторима, што је опет основа за процес стабилности југоистока Европе. Напади Комшића и Џаферовића /који иступају у име Федерације БиХ/ само су израз њихових политика и не могу да одразе реалне односе на југоистоку Европе - појаснио је Шолаја.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и члан тог предсједништва Шефик Џаферовић састали су се са предсједником Летоније Егилсом Левитсом, а том приликом су размијењена мишљења о наводном агресивном политичком утицају Русије на простор Западног Балкана, те је закључено да је за БиХ чланство у НАТО-у од суштинског политичког и безбједносног значаја.