latinica  ћирилица
13/10/2021 |  12:57 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Шпирић: Постоји спремност да се разговара без међународних представника

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић рекао је послије неформалног састанка са предсједавајућим Дома народа Бакиром Изетбеговићем и другим замјеником Драганом Човићем да постоји спремност да се разговара без међународних посредника.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

Шпирић је истакао да није проблем да се закони доносе у парламенту БиХ, него да је проблем ако их намеће високи представник.

Он је додао да је ријеч о класичној замјени теза и да СНСД-у није проблем да се закон донесе у парламенту и да о закону треба разговарати.

- Зашто овдје нема потребе за дијалогом? Зато што увијек неко очекује да ће неко да наметне тај закон. То је Божија казна за БиХ - рекао је Шпирић на конференцији за новинаре након неформалног састанка у Сарајеву.

Шпирић је навео да све материје које се могу законски обликовати, траже политички дијалог.

- Били смо ми у парламенту близу неких круцијалних рјешења, па се од тога одустајало - подсјетио је Шпирић.

Шпирић је рекао да се увијек говори да је проблем у СНСД-у.

Он је истакао да је данас разговарано отворено о изазовима и проблемима којих су сви свјесни, те да је договор да унутрашњи дијалог мора да постоји.

- Драго ми је да преовладава став да разговори у БиХ немају алтернативу и да се о свим отвореним питањима разговара без посредника - рекао је Шпирић.

- Ви знате да већ дуже вријеме из Народне скупштине Републике Српске стижу захтјеви за разговоре и нећемо се играти глувих телефона - рекао је Шпирић.

Шпирић тврди да не постоје ствари о којима се политички не може разговарати.

- Ако нема разговора, нема ни договора. БиХ након 25 од Дејтона у ситуацији је да високи представници намећу законе. Морамо излазити из те ситуације, а тај договор неће радити нико из вана. Другарски смо разговарали о свим изазовима, постоје ствари гдје имамо различита виђења - рекао је Шпирић.