latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:01 | Аутор: СРНА

За самозапошљавање инжењера пољопривреде издвојено 940.000 КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у протекле четири године издвојило је 940.000 КМ за подстицаје за самозапошљавање инжењера пољопривреде који након завршетка студија одлуче остати на сеоском имању и знање уложити у развој пољопривредне производње.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Предраг Сладојевић рекао је Срни да је право на ове подстицаје остварило 30 дипломираних инжењера пољопривреде и инжењера прехрамбене технологије.

- Подстицајна средства исплаћују се на основу рјешења директора Агенције, у складу са ранг-листом, у износу до 40.000 КМ по кориснику у текућој години, а до обима средстава утврђеног Планом коришћења средстава у текућој години - рекао је Сладојевић.

Он је навео да је за ову годину до сада ове подстицаје добило шест корисника, те да право на средства за самозапошљавање имају незапослени дипломирани инжењери пољопривреде и инжењери прехрамбене технологије који имају до 40 година.

- Они треба да су носиоци некомерцијалног пољопривредног газдинства, да се баве пољопривредном производњом или прерадом пољопривредних производа на пољопривредном газдинству, са пребивалиштем у сеоском подручју, а који нису остварили право за ову намјену и нису имали статус комерцијалног газдинства у претходних десет година - рекао је Сладојевић.

Он је напоменуо и да је корисник средстава дужан да достави извјештај о намјенском утрошку средстава, документован рачунима, уговорима, доказима о извршеним уплатама, у року од 90 дана од дана уплате средстава на рачун корисника.

Ресорни министар Борис Пашалић истакао је значај овог подстицаја да би студенти, нарочито они који дођу са села, након стеченог знања остали на својим имањима и уложили у развој пољопривредне производње.

- Циљ нам је да све или бар већину младих који се школују у области пољопривреде, запослимо на селу, а не да траже посао у канцеларијама министарстава, агенција и другим установама - рекао је раније Пашалић новинарима.

Он сматра да је новац који Министарство обезбјеђује у комбинацији посједом који свршени студенти пољопривреде већ имају, те знањем које су стекли на факултету, добра стартна основа за успјешно бављење пољопривредом.

Пашалић је навео да постоји интересовање за ове подстицаје, али да је ријеч о малом броју заинтересованих, којих годишње не буде више од 10, тако да за све који се пријаве за подстицаје Министарство обезбиједи новац.

Он је рекао и да је Министарство спремно да свима изађе у сусрет, те да је настојање Министарства да заинтересованост за ове подстицаје буде и већа.

- Нажалост, више стотина инжињера пољопривреде је на бироу, чекају посао у институцијама, а нама је циљ да они изађу на терен и примијене знање на њиви јер пољопривредна производња се развија искључиво примјеном нових знања и технологија - рекао је Пашалић.