latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:24 ⇒ 02/02/2022 | 18:17 | Аутор: СРНА

Деђански: Закључак о потреби чланства БиХ у НАТО није релевантан

Аналитичар из Београда Стевица Деђански назвао је антируским представницима Жељка Комшића, Шефика Џаферовића и предсједника Летоније Егилса Левитса, а за двојицу чланова Предсједништва БиХ је рекао да немају право да наступају у име БиХ.
Стевица Деђански - Фото: СРНА
Стевица ДеђанскиФото: СРНА

Деђански је изјавио Срну да су три антируска представника донијела заједнички закључак који није релевантан о потреби чланства БиХ у НАТО и наводном агресивном утицају Русије на западни Балкан.

- Ја бих шаљиво коментарисао - "што је баби мило, то јој се снило". Три антируска представника као што су представници хрватско-бошњачког ентитета у БиХ и предсједник Летоније, као осведочене земље која у свему види проблем у Русији, нашли су заједнички закључак, који није релевантан - појаснио је Деђански.

Према његовим ријечима, оно што њих све боли, поготово у БиХ, је што имају само два представника бошњачке заједнице, а то је Комшић и Џаферовић из странке Бакира Изетбеговића.

- Они би вољели да имају и српског, односно представника из Републике Српске, који би такође заступао бошњачке интересе. Због тога њима смета српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик зато што то неће да ради и то им је "камен спотицања" - оцијенио је он.

Ништа то, каже Деђански, њима не би било спорно да је ту Додик или било ко други који би испуњавао жеље бошњачког народа.

- Тако да су сви ти њихови скупови на којима нападају Додика маска за њихову фрустрацију, јер имају члана Предсједништва из Републике Српске који брани интересе Републике Српске и српског народа, поштујући Дејтон и међународно право - нагласио је он.

Деђански наводи да су Комшић и Џаферовић навикли на други начин дјеловања, али да им то сада "не иде" из разних разлога, прије свега због ојачане Републике Српске, као и ојачане позиције Србије у међународној заједници.

Према његовим ријечима, Додик спроводи успјешну спољну политику и политику националних интереса и чврсто стоји на одбрани права Срба из Републике Српске.

- Они би жељели да имају некога другог, али на срећу, српски народ то препознаје и даје подршку Додику - рекао је Деђански.

Деђански је истакао да Комшић и Џаферовић немају право да наступају у име БиХ, као што није имао право ни бивши високи представник Валентин Инцко, као ни њемачки дипломата Кристијан Шмит, али да они, ипак, крше међународно право.

- И може им се да га крше. Само што то не може да буде верификовано у свету и зато су нервозни и своју фрустрацију лијече тиме што мрзе Србију, српски народ, Републику Српску и све што је везано за Србију. Али, шта им ми ту можемо? - каже Деђански.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић састали су се са предсједником Летоније Егилсом Левитсом, а том приликом су размијењена мишљења о наводном агресивном политичком утицају Русије на простор западног Балкана, те је закључено да је за БиХ чланство у НАТО од суштинског политичког и безбједносног значаја.