latinica  ћирилица
13/10/2021 |  13:37 | Аутор: СРНА

Превенција - спас од слабовидости и сљепила

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога Српске обиљежиће сутра у Бањалуци Свјетски дан вида, традиционално другог четвртка у октобру, а посебно ће се посветити проблему слабовидости код дјеце.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Из Клинике за очне болести саопштено је да је ове године у фокусу борба против слабовидости и сљепила код најмлађих, а тим поводом ова клиника и Удружење офталмолога Републике Српске даће допринос глобалној кампањи борбе против сљепила.

- Клиника за очне болести УКЦ-а Републике Српске током протеклих година редовно је организовала скрининг глаукома, а наши офталмолози су веома често јавности указивали на значај редовних прегледа, захваљујући којима је могуће открити бројна обољења која могу довести до угрожавања вида - рекли су из Клинике.

У саопштењу се наводи да у Клиници за очне болести већ више деценија успјешно ради Кабинет за страбизам и амблиопију у којем се врше детаљни дијагностички прегледи и страболошко лијечење слабовиде дјеце са различитим типовима разрокости.

У Кабинету се третира више од 3.000 дјеце годишње, а највећи број је школског узраста код којих је слабовидост, нажалост, уочена тек након систематског прегледа за упис у школу.

- Слабовидост може да се открије и раније, још у предшколском узрасту, те може да се лијечи и прије уписа у школу - указали су из Клинике за очне болести.

Откривање слабовидости код дјеце у ранијој животној доби даје далеко веће могућности да се одговарајућим лијечењем успостави нормална оштрина вида, истиче се у саопштењу.

С тим циљем офталмолози УКЦ-а Републике Српске желе да у бањалучким вртићима организују скрининг слабовидости у предшколској доби испитивањем видних функција.

- Заједно са Удружењем офталмолога Републике Српске планирано је да се ове активности предузму у вртићима широм Српске - наводи се у саопштењу.

Ради што ранијег откривања и лијечења обољења која угрожавају вид код најмлађих, а посебно код пријевремено рођених беба, Клиника УКЦ-а Српске за очне болести оформила је и посебан Кабинет за ретинопатију ових новорођенчади.

У саопштењу се наводи да се ту третирају све пријевремено рођене бебе из цијеле Републике Српске, те се примјењује дијагностика и лијечење примјеном одговарајућих лијекова у око или примјеном ласера у третману обољења њихове мрежњаче.

- Нарочито је важно да се сва обољења ока код најмлађих, а посебно код пријевремено рођених беба, препознају већ са првим знацима њиховог појављивања како би се примијенио правовремени третман сваког обољења које би довело до угрожавања вида, слабовидости или сљепила код наше најмлађе популације - истиче се у саопштењу.

Из Клинике за очне болести указали су да само правовремено откривање и лијечење обољења ока код дјеце може спријечити настанак слабовидости и сљепила.

Конференција за медије поводом Свјетског дана вида планирана је сутра у 12.00 часова у холу Централног медицинског блока УКЦ-а, улаз од хелиодрома.

Медијима ће се обратити помоћник генералног директора за медицинске послове Слободан Хајдер, офталмолог Милка Мавија, начелник Клинике за очне болести и предсједник Удружења офталмолога Републике Српске Весна Љубојевић, те офталмолог Дејан Војчић.