latinica  ћирилица
13/10/2021 |  14:08 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Симовић: НАТО пут нема консензус, свака друга политика више дијели БиХ

НАТО пут у БиХ нема консензус, а свака друга прича је ретроградна политика која не доноси добро никоме, сматра доктор политичких наука Владе Симовић.
Владе Симовић (фото: Milorad Milojević / RFE) -
Владе Симовић (фото: Milorad Milojević / RFE)

Коментаришући састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и члана Предсједништва Шефика Џаферовића са предсједником Летоније Егилсом Левитсом, на којем је закључено да је за БиХ чланство у НАТО од суштинског политичког и безбједносног значаја, Симовић је истакао да та прича није ништа друго него процес лобирања и заговарања политике која више дијели БиХ него што је оставља у миру.

- Чињеница да је ријеч о балтичкој земљи која има изразито изграђен русофобни став, наводи нас на закључак да су Комшић и Џаферовић нашли плодно тло када је ријеч о саговорнику са којим дијеле врло сличне идеје - рекао је Симовић Срни.

Према његовим ријечима, те идеје су у огромној мјери русофобне с једне стране, а проатлантске, односно пронатовске с друге стране.

- Било је за очекивати да ће један такав скуп људи са већ изграђеном предрасудом према Русији и са једним изграђеним позитивним ставом према НАТО, управо довести до таквих закључака - нагласио је Симовић.

Међутим, тврди он, без обзира на то лобирање које проводе Џаферовић и Комшић у вези са њиховом жељом да БиХ постане дио НАТО, та политика нема упориште у реалној стварности БиХ.

Реална стварност БиХ, сматра Симовић, јесте да око тог питања не постоји консензус ни унутар Предсједништва БиХ нити унутар Парламента, било да је ријеч о Представничком дому или Дому народа.

- Посебно не постоји консензус када је ријеч о Народној скупштини Републике Српске, која као један од два равноправна ентитета има своју моћ и легитимитет, а она се јасно изразила против уласка БиХ у НАТО - закључио је Симовић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и члан тог предсједништва Шефик Џаферовић састали су се са предсједником Летоније Егилсом Левитсом, а том приликом су размијењена мишљења о наводном агресивном политичком утицају Русије на простор Западног Балкана, те је закључено да је за БиХ чланство у НАТО од суштинског политичког и безбједносног значаја.