latinica  ћирилица
13/10/2021 |  14:34 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Афера "Респиратори": Свједок избрисао дио порука у Вибер групи (ВИДЕО)

У наставку суђења премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу и другима оптуженим за спорну набавку 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, бивши шеф Новалићевог кабинета Хасан Ганибеговић данас је рекао да је дјелимично избрисао дио порука у Вибер групи "Генсек", преко које је комуницирао са Едитом Калајџић.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједок је рекао да је покретањем хајке у медијима у вези са респираторима добио упутство да он, премијер и Едита Калајџић бришу све поруке у овој вибер групи.

На питање тужиоца Џермина Пашића, да се у "Генсек" групи спомиње "Себ", Ганибеговић је објаснио да је то Себија Изетбеговић, директорка КЦУС-а у Сарајеву.

Ганибеговић и Калајџићева водили су разговор 23. априла 2020. када је Ганибеговић добио од Фахрудина Солака уговор са Сребреном малином о куповини респиратора. Тај уговор је Калајџићевој прослиједио, нагласивши да је уговор штетан, да нису испоштовани рокови и да треба уговор раскинути.

У комуникацији од 28. марта 2020. у вибер групи "Генсек" Калајџићева се обратила Ганибеговићу рекавши "Себ зове. Лоши респиратори. Ужас. У огромном смо проблему. Ако је то тачно, а јесте гарант", преносе федерални медији.

Ганибеговић одговара: "Је ли ово тачно што Кучуковић каже за убијање људи?" Током комуникације која је обављена након доласка респиратора, Ганибеговић каже: "Бахра и шеф набављали. Ако се није Ћахта упетљао".

Калајџићева одговара: "Ужас. И оно писмо отишло. Нико ништа не пита. Треба подерати све".

На инсистирање тужиоца Пашића, Ганибеговић је објаснио о којем писму је ријеч. Он је рекао да се ради о припремљеној захвалници Фикрету Хоџићу и Сребреној малини због куповине тако великог броја респиратора, који су тада били неопходни.

Одговарајући на питање Новалићевог адвоката Васвије Видовић, Ганибеговић је рекао да је у марту и априлу прошле године био велики притисак на Владу Федерације БиХ за набавку медицинске опреме и да нико други то није хтио да уради.

На наредном претресу, заказаном за петак, 15. октобра, одбрана ће наставити са испитивањем овог свједока.