latinica  ћирилица
13/10/2021 |  16:04 ⇒ 16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Међународна заједница да одлучи - рат или мир

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас поводом најновијих дешавања на сјеверу КиМ да међународна заједница мора да предузме најоштрије мјере да се прекине са једностраним потезима који ће цијели регион довести пред ситуацију "рат или мир".
Ивица Дачић (Танјуг/Милош Миливојевић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Танјуг/Милош Миливојевић)Фото: ТАНЈУГ

Међународна заједница, како је рекао, заиста треба да донесе кључну одлуку шта жели на Косову и Метохији - рат или мир.

- Ово што се сада дешава није само ругање у лице читавој међународној заједници, већ представља и покушај застрашивања са крајњим циљем војног освајања сјевера КиМ гдје живе Срби и са додатним циљем да се они протјерају са КиМ - рекао је Дачић за Тањуг.

Предсједник парламента је подсјетио да по Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, безбједносну функцију на КиМ обавља КФОР, односно НАТО, наводећи да се упад јединице РОСУ дешава по ко зна који пут без обавјештења предсједницима српских општина и без најаве, како је то предвиђено Бриселским споразумом.

Према његовим ријечима, КФОР је имао обавезу да обавеијсти Србе ако их је, како каже, РОСУ уопште обавијестила о томе, оцјењујући да је ријеч о још једном кршењу Брислеског споразума.

- Ово је још један показатељ да ће све док се не покаже чврстина у осуди таквих једностраних акција, Аљбин Курти ићи на максималне провокације, са жељом и супротно свим залагањима Србије за мирно рјешење проблема и наставак дијалога, да силом покуша да освоји сјевер и да тиме "ријеши" питање проблема Срба на КиМ - оцијенио је Дацицћ.

Он је рекао да подржава државне органе на челу са предсједником Србије Александром Вучићем, надлежним министарствима, односно војском и полицијом, да покажу чврстину у намјери да укажу које су црвене линије Србиеј.

- Наше црвене линије јесу опстанак Срба на КиМ, нарочито на сјеверу КиМ, и нећемо дозволити никакве оружане нападе на сјеверу. И то цијелој међународној заједници мора да буде јасно - поручио је Дачић.