latinica  ћирилица
13/10/2021 |  16:59 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Сједница заказана за 26. октобар, на дневном реду Поџићева смјена

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за 26. октобар, а једна од предложених тачака дневног реда је Одлука о потврђивању смјене министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Одлуку о смјени је 6. октобра донио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, након што је Поџић једностраном одлуком одгодио заједничку војну вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра, кршећи Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања.

На предложеном дневном реду је, између осталог, и Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици СДП-а у Представничком дому. Тим измјенама се предвиђа спуштање изборног прага на страначкој листи са садашњих 20 на 10 одсто.

Посланици би требало да размотре и више извјештаја, као и иницијатива, међу којима је и иницијатива посланика Дамира Арнаута за успостављање процеса и отпочињања процеса издавања јединствених Ковид сертификата с циљем њиховог кориштења изван БиХ.

Након што је крајем јула тадашњи високи представник Валентин Инцко наметнуо допуне Кривичног закона БиХ у вези са "негирањем геноцида и величањем ратних злочинаца", Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључак према којем нема учешћа представника Српске у раду заједничких институција све док наметнути закон не буде стављен ван снаге.

Од тада је одржана једна сједница Представничког дома и то без учешћа представника странака из Републике Српске, док сједнице Дома народа нису заказиване.