latinica  ћирилица
13/10/2021 |  17:57 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Ђокић: Присуство делегације Владе Српске на форуму у Москви веома значајно (АУДИО)

"Руска енергетска седмица 2021" наметнула се као кључни догађај на међународном пословном плану као непристрасна платформа за разматрање кључних питања која утичу на енергетски сектор и његове развојне изгледе, изјавио је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић представљајући Владу Републике Српске на овом међународном форуму у Москви.


Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је нагласио да се на овом форуму на посебан начин обрађује тема традиционалних и обновљивих извора енергије.

- Разматра се опција нових хоризоната међународне сарадње у енергетском сектору, а посебно у контексту карбонске неутралности. Овдје се говори о потпуно новим трендовима у области енергетике - рекао је Ђокић.

На овом форуму присутни су представници великог броја држава, као и шефови великих корпорација са водећим стручњацима у области енергетике, рекао је Ђокић.

Ђокић је истакао да је веома значајно то што је на "Руској енергетској седмици 2021" присутна и делегација Владе Српске, додавши да се на овом форуму разматра широк спектар питања.

- Свијет се суочава са потребом да квалитетно одговори на употребу фосилних горива, односно на то каква ће бити будућност угља у свијету, какви су глобални трендови и шта се дешава у области електро-енергетске индустрије у свијету - изјавио је Ђокић.

Поручио је да је важан сегмент и дигитална трансформација и дјеловање у оквиру безбједности ИТ инфраструктуре од сајбер напада.

- Овдје се разматрају и питања која се односе на долазећа нова технолошка рјешења. Она покривају широк спектар развоја технологија енергетске транзиције, утицаја и на развој и живот у локалним заједницама - рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да је незаобилазно и питање регулаторног напретка у области енергетике, а нарочито је важно питање побољшања безбиједности животне средине у кориштењу различитих извора енергије, с циљем да се да квалитетан допринос несметаном развоју човјечанства.