latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:15 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Цијене горива и даље расту (ВИДЕО)

Цијене горива обарају рекорде код нас и у региону. Литар дизела у Хрватској скупљи је од три марке, а и у Црној Гори се приближава том износу.
Гориво - Фото: nezavisne novine
ГоривоФото: nezavisne novine

Цијене у Српској су такође расле, тренутно су најниже у региону, али већ од сутра поједини дистрибутери ће их повећавати.

Пфениг по пфениг, гориво је све скупље, па задржавање на бензинским пумпама за већину возача траје све краће. Цијена литра горива у Републици Српској биљежи рекорд у посљедње двије године. Резултат је то тектонских поремећаја на свјетском тржишту енергетике.

- Оно што ће се сигурно рефлектовати на домаће тржиште, да ће на домаћим бензинским станицама доћи до поскупљења од четири до пет фенига, на све деривате, ТНГ такође, плин већ задњих 20 дана се удвостручио што се тиче малопродајних цијена - истакао је Драган Тршић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске.

А негативно изненађење возаче би могло дочекати на пумпама већ ујутру. До које мјере ће цијене расти тешко је прогнозирати.

Директор бањалучког Крајинапетрола Милован Бајић каже, оваква ситуација не одговара ни домаћим дистрибутерима.

- Када на фактурну цијену додамо акцизну таксу за путеве, аутопутеве, обрачунамо на то ПДВ, нама тренутно остаје неких 10-ак фенига по литри - појаснио је Бајић.

Џеп возача ових је дана на посебном удару и због припреме за зиму. За разлику од претходних година, ове је рок за замјену гума на аутомобилима нешто краћи. Обавезна зимска опрема мора бити монтирана до 1. новембра, па су у вулканизерским радњама ових дана гужве.

Цијена монтаже опреме у нивоу је прошлогодишњих, али цијена гума далеко је већа.

- У другој половини ове године гуме су поскупиле за неких 20 одсто према увозницима. У принципу најмање 17, а највише 23 одсто, гдје спадају премијум брендови, они су највише поскупјели - навео је Игор Давидовић, сервисни савјетник. 

Разлог овако великог раста, кажу упућени, треба тражити у недостатку сировина, али и смањењу производних капацитета у домаћим фабрикама.

Лоша вијест је да тренутне цијене нису и коначне, јер су произвођачи најавили нове већ од 1. новембра, па су возачи пред све већим притиском избора између цијене и квалитета.

- Савјет, најбоље је да се на гуме не гледа финансијски, јер оне могу дуго издржати, квалитетне су, а свакако чине више од 50 одсто сигурности возила, тако да са тим увијек треба бити опрезан - поручио је Давидовић.

Александар Љубоја каже, разлог за овакво стање на свјетском тржишту треба тражити прије свега у неповољној геополитичкој ситуацији. Пандемија и велики монополисти промијенили су услове пословања, па правила готово и не постоје.

- Они који су у могућности да финансијама утичу на куповину енергената и куповину сировина, купују велике количине тих роба, било да се ради о конкретном авансном плаћању или куповином фјучерса, долазе у посјед велике количине робе, те робе складиште и касније они као велики диктирају цијену - појаснио је Александар Љубоја, економиста.

А цијену тих, све мање економских, а све чешће геополитичких кретања најчешће плаћају мали, а највише осјете најсиромашнији.

Прогнозе су да је пред ионако крхком привредом Републике Српске велики удар који ће прво осјетити превозници, а убрзо за њима и грађани, јер осим цијена горива и цијене основних животних намирница све више расту.

Када ће стати тешко је прогнозирати, иако ММФ очекује стабилизацију свјетског тржишта енергетике тек почетком наредне године.