latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:31 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

У Српској не важе Инцкове измјене Кривичног закона; Објављен Указ предсједнице (ВИДЕО)

У Републици Српској престају да важе Инцкове измјене Кривичног закона БиХ, којима се кривично кажњава "негирање геноцида и других злочина".

У Службеном гласнику објављен је Указ предсједнице Жељке Цвијановић о проглашењу овог, као и Закона о допунама Кривичног законика Републике Српске у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик, увјерава да ће Српска обезбиједити поштовање својих закона.

Бакиру Изетбеговићу поново је главни адут међународна заједница и Уставни суд, са страним судијама, од којих очекује да одлуку поништи.

Инцков закон на територији Српске не важи, а сви против којих буду покренути евентуални процеси по том основу, могу да рачунају на институционалну помоћ из Српске, категоричан је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Ни најаве да би овај закон, који је Парламент Српске усвојио на посебној сједници 30. јула, могао пасти на Уставном суду БиХ, неће, каже, битније утицати на његову примјену.

- Уставни суд Републике Српске је рекао да је то у реду, прошли смо процедуру. Вјероватно ће то доћи до Уставног суда БиХ, који ће по инерцији све што је донесено у Републици Српској сматрати неважећим, али ја морам да поручим да ће закон који је усвојила Народна скупштина Српске важити. Након тога, нема потребе да поново идемо у НСРС - истакао је Додик.

Како ће то изгледати у пракси, са сигурношћу не могу да кажу ни правни експерти.

- То тешко могу да вам кажем, видјећемо. То зависи од понашања тужилаца, зависи од бојних других фактора, да ће бити једноставно, неће - навео је Радомир Лукић, професор уставног права.

Не да неће бити једноствно, него уопште неће бити могуће, поручују бошњачки функционери. Лидер СДА, Бакир Изетбеговић у петак стиже у Бањалуку, како би са потпредсједницима СДА са подручја Републике Српске, као и бошњачким представницима у Народној скупштини и Вијећу народа договорио даље кораке.

- Мислим да се неће моћи провести у пракси, да ће на то сада да иду разноврсне апелације, реакције, одлуке Уставног суда или ОХР-а - сматра Изетбеговић.

Примјену закона, које је Народна скупштина једногласно усвојила, више нико не може спријечити, а посебно непостојећи високи представник, поручио је Додик.

Не може се више, каже, спријечити ни повратак изворном Дејтону, односно враћање пренесених и одузетих надлежности са Српске на БиХ, о чему би Парламент ускоро требало да расправља.

Међутим, већ сада је јасно да једногласне подршке овај пут неће бити. За СДС и ПДП ове најаве су пут у неизвјесност, нове конфликте и изолацију, а из ДНС поручују да подржавају повратак изворном Дејтону и самосталност Српске, али да нису увјерени у искреност владајуће коалиције.

- Нек господа из владајуће коалиције, односно конкретно СНСД, покажу озбиљност и нек спроведу досадашње закључке НСРС. ДНС је спреман да их, након тога, подржи у свим осталим закључцима - навео је Ненад Нешић, предсједник ДНС-а.

Са подршком опозиције или без Српска ће покренути процедуру враћања одузетих надлежности, јасан је Додик, који је одбацио и наводе из ПДП-а да за те намјере нема ничију подршку, па чак ни Србије или Русије.

- Ја сам био на неком састанку другачијег типа, на коме постоји разумијевање да се Дејтоснки спорзум треба очувати, да је то међународни споразум иза којег стоји и Русија, да све оно што се ради овдје мора да буде консензус народа и ентитета. Све то није било. Према томе, ја из тога извлачим да је Бореновић вјероватно добио ту информацију из британске обавјештајне службе, да се то није десило. Али то је чисто пропагандна прича. Озбиљни људи не говоре о детаљима, али он говори. Ја, ето, нећу, али сам увјерен да смо на правом путу - истакао је Додик.

О свему су се огласили и из Борачке организације Републике Српске.

Позвавши на јединство српског народа и политичких странака, поручују да је крајње вријеме да се заустави деградација права српског народа, враћањем на досљедну примјену Устава БиХ и изворног Дејтонског споразума.

Све представнике у заједничким институцијама позвали су да се, у случају немогућности рјешавања нагомиланих проблема, ставе на располагање српском народу.