latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:35 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Број преминулих подсјећа на "црни новембар" прошле године (ВИДЕО)

Новембар 2020. године – 622 смртна случаја узрокована заразом вирусом корона. Тачније, 16 одсто од укупног броја смртних исхода у Српској. Ово је "црни" мјесец у досадашњем току пандемије.

Готово годину дана касније цифре поново расту. Током 13 дана октобра 240 смртних исхода – од којих све више млађих особа.

- У априлу око 15 одсто од укупног броја смртних исхода. Септембар негдје девет одсто од укупног броја смртних исхода. Видимо да су то и даље високе цифре и видимо да је нажалост оно што смо видјели само у новембру а то је значајан број преминулих млађих особа - нагласила је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Додатни ризик је и чињеница да се млади опиру вакцинацији. Подаци највеће здравствене установе у Српској кажу да хоспитализацију захтијева тек 10 одсто вакцинисаних пацијената.

- И даље се држимо што се тиче просјека вакцинисаних и невакцинисаних, на нешто мање од 10 одсто вакцинисаних пацијената од којих ниједан на мом одјелу не захтијева кисеоничку подршку. Имају регистровану упалу плућа, али не са нешто драматичном клиничком сликом - каже Данијел Ђекић, шеф Ковид одјељења у УКЦ-у Републике Српске.

Статистику оболијевања младих невакцинисаних лица прати и Приједор. Од тренутно 109 особа позитивних на вирус корона, 24 ученика.

- Од вируса оболијевају све добне скупине, нарочито је нагласак сада на радно активно становништво од 30 до 50 година, школску дјецу и невакцинисана лица - поручила је Ивана Шалабалија, портпаролка Дома здравља Приједор.

У Републици Српској, тестирано је 569 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код 212 особа. Пријављен је 21 смртни случај. Расте проценат смртности млађих лица, у првом реду невакцинисаних.

Ситуација и у Србији алармантна. У болници у Батајници 10 пута више пацијената него љетос. Кревете пуне невакцинисани млади људи, а проценат смртности поражавајући.

- Погубно је и најтрагичније то што смо у посљедњих пет дана изгубили пет младих живота од којих је најстарији имао 26 година. Битку са болешћу су изгубили млади пацијенти са удруженим болестима, а замислите како ће проћи они са 70-80 година - каже Татјана Аџић Вукићевић, директорка болнице Батајница.

У Лесковцу проширени ковид болнички капацитети. У болници у Вршцу од 61 пацијента, 58 на кисеоничкој подршци.

- Око 90 одсто су невакцинисани, а структура од најмлађих, јуче смо имали од 1980. па до 2005. годишта - истиче Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

У Републици Српској вакцинисано је 35 одсто становништва.

Иако приоритет остаје вакцинација првом и другом дозом, у Српској ускоро почиње и примјена треће дозе за лица којима имуни одговор временом пада - особе са хроничним обољењима, старији од 65 година и здравствени радници.