latinica  ћирилица
13/10/2021 |  18:36 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Вучић: Заштитићемо животе српске дјеце на Космету (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић затражио је од НАТО савеза да ради свој посао на Косову и Метохији, а од косовских Албанца да не спроводе насиље над Србима, истичући да ће, уколико се терор настави, Србија заштитити животе српске дјеце и у тој борби побиједити.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је у разговору са Србима у Рашки, организованом након новог упада специјалаца Росу на сјевер КиМ и рањавања Србина Срећка Софронијевића /36/, окупљени народ и његове политичке представнике замолио да га саслушају, иако му је, како је нагласио, јасно да су се они већ договорили како ће да одговоре Приштини.

На захтјев грађана и представника Српске листе да им каже да ли ће Србија и њена војска бити уз њих и стати иза њих, као и на поруке да ће Приштини одговорити грађанском непослушношћу и бојкотом локалних избора, заказаних за недјељу, 17. октобра, Вучић је одговорио да би волио да су одлучили другачије, иако разумије њихов гњев и емоције.

- Плашим се да у Приштини имамо некога ко је потпуно ирационалан. Имамо и неке злонамјерне у међународној заједници, који овдје желе сукобе и хоће да нас увуку у њих. Они би да се све уруши, јер тако лакше могу да управљају процесима - оцијенио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Према његовим ријечима, циљ злонамјерних кругова у међународној заједници није само независно тзв. Косово, већ и слабљење Србије.

- Приштина је и за ово што је урадила данас имала подршку једне државе. Та држава је чланица Квинте и није ниједна земља ЕУ, али то не значи да их они не би подржали, јер су ово већ изводили и са Хашимом Тачијем, планирајући да под изговором борбе против криминала, заузму сјевер КиМ - навео је Вучић.

Он је нагласио да западне силе ни данас нису рекле да су Албанци криви за нешто и да се не секирају због тога, баш као ни премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти и приштинска власт.

- Ови данашњи лидери у Приштини мисле да могу да раде шта год хоће, да имају право да убијају Србе и да су рањавањем Срећка Софронијевића учинили богоугодно дјело - рекао је Вучић.

Он је додао да је одмах послије упада приштинских специјалаца позвао специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

- Позвао сам га и рекао: "Зауздајте их или ћемо их ми зауздати". Они су ми рекли да раде на томе и онда их натјерали да се повуку - навео је Вучић.

Према његовим ријечима, из Приштине су се пред странцима прво претварали да не знају о чему је ријеч да би тек касније признали да су све договорили са једном од пет земаља Квинте.

Он тврди да је 20 пута размислио прије него што је први пут рекао да Србија неће дозволити "Олују" или погром над српским народом.

- Зато сам данас одмах дошао овдје. Ја не могу да вас позивам да улазите у сукобе са било ким. Разумио сам вашу одлуку иако бих волио да сте још мало размислили. Разумијем вас, али не мислим да је то најпаметнији избор. Али, шта год да се деси и како год да се деси, Србија ће увијек бити уз вас - поручио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Састанку у Рашки присуствовали су и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Послије тог скупа, Вучић и Вулин обишли су припаднике Жандармерије у Краљеву, којима је предсједник Србије рекао да ће државни врх учинти све да сачува мир.

- Чуваћемо мир готово по сваку цијену. Али, ако не будемо имали излаза и ако нам буду убијали људе, мораћемо да заштитимо наш народ, а то ће значити да ћемо да победимо. Нема предаје, нема повлачења! - поручио је Вучић.