latinica  ћирилица
14/10/2021 |  08:36 | Аутор: СРНА

Грујичић: Судски поступак због продаје дониране механизације

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је данас Срни да ова општина покреће судски поступак против више од 20 лица, која су продала механизацију добијену од донације Саудијске Арабије за помоћ повратницима од милион евра.
Младен Грујичић - Фото: СРНА
Младен ГрујичићФото: СРНА

- Комисија која врши провјеру утрошка средстава, уградње додијељеног грађевинског материјала појединцима за обнову кућа, те кориштења механизације која је додијељена за пољопривредне радове, утврдила је да је више од 20 корисника овог програма отуђило, односно продало добијену механизацију по цијенама нижим од њихове стварне вриједности иако су се потписаним уговором обавезали да ће ту механизацију најмање двије године користити за своје потребе - објашњава Грујичић.

Он истиче да тај број није коначан, јер комисија још врши провјеру да ли је додијељена механизација у функцији и да ли се уграђује додијељени грађевински материјал за обнову кућа.

- Против свих који буду прекршили потписани уговор биће покренут судски поступак и морамо једном прекинути са злоупотребом донација у овој општини - истиче Грујичић.

Према његовим ријечима, општина је прије неколико дана објавила нови јавни позив за подношење захтјева за дјелимичну обнову и реконструкцију стамбених објеката и подршку одрживом повратку преосталим средствима од донације Саудијске Арабије.

Јавни позив се односи на расподјелу преосталих 283.000 марака, које још нису утрошене.

За обезбјеђење грађевинских пакета за обнову стамбених објеката предвиђено је 170.000 КМ, а 113.000 марака планирано је за набавку 12 мотокултиватора и 10 брдских косачица за кориснике овог пројекта, наведено је и позиву.

У јавном позиву наведено је да право конкурисања за ова средства имају породице са сталним пребивалиштем у сребреничкој општини које су слабијег материјалног стања, те лица са инвалидитетом и породице погинулих.

Општинска Комисија за избор корисника ће након затварања јавног позива извршити увид и провјере на терену и сачинити листу корисника овог пројекта.

Средствима од ове донације Саудијске Арабије у Сребреници је реализовано више пројеката изградње и обнове кућа и набавке пољопривредне механизације за домаћинства чија је имовина у рату уништена и која се желе вратити на своја имања, али је комисија утврдила да су многи корисници покушали или злоупотријебили ту помоћ.