latinica  ћирилица
14/10/2021 |  08:36 ⇒ 08:39 | Аутор: Агенције

Распуштен парламент Јапана пред изборе 31. октобра

Нови јапански премијер Фумио Кишида распустио је данас Доњи дом парламента чиме је формално отворен пут за одржавање националних избора 31. октобра.

На ову одлуку је свих 465 посланика устало, три пута узвикнуло "банзаи", традиционални узвик одушевљења и радости, и напустило парламент, пошто је овим чином њихов мандат престао, а званична изборна кампања за нови сазив почеће у уторак 19. октобра.

Према посљедњим резултатима анкета, премијер Фумио Кишида након 11 дана на тој функцији има подршку јавности и на путу је да оствари циљ и задржи већину у Доњем дому парламента за своју Либерално-демократску партију /ЛДП/ и њиховог коалиционог партнера странку Комеито.

- Желим да ове изборе искористим и људима укажем шта покушавамо да урадимо и који нам је циљ - рекао је Кишида.

Аналитичари наводе да желе да администрација изради планове за одлучну акцију за окончање пандемије и обнову привреде.

Резултати анкете објављене у листу "Санкеј" показују да око 48 одсто испитаних жели да администрацијА Кишиде највише пажње обрати на пандемију, а након тога на економски опоравак и запошљавање.

Посљедњи избори за Доњи дом одржани су 2017. године под бившим премијером Шинзом Абеом, а његов насљедник Суга, на функцији се задржао само годину дана, пошто је подршка влади коју је предводио била ослабљена његовим приступом борби са вирусом  корона и инсистирањем на одржавању Олимпијских игара у Токију упркос све већем броју случајева који су разбјеснили јавност.