latinica  ћирилица
14/10/2021 |  08:56 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Цвијановић упитала опозицију: Јесте ли за Устав или за оно што хоће Бакир Изетбеговић?

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да не зна коме Жељко Комшић и Шефик Џаферовић пријете, али да их ваља подсјетити да нема никаквих "државних снага" ако у њима не учествују и људи из Републике Српске.

- Ако мисле како ће Србе из тих институција тјерати да малтретирају Србе које су оставили код куће, у Републици Српској, онда се грдно варају. Ако, пак, не рачунају на Србе, онда за то постоји неки други назив - истакла је Цвијановић упитана да прокоментарише Комшићеве и Џаферовићеве изјаве да ће "државне снаге" реаговати и неће дозволити отцјепљење ни педља БиХ, уколико изостане реакција међународне заједнице.

Што се тиче њихове приче како се неће дозволити отцјепљење, рекла је предсједница Српске, и ту их ваља кориговати.

- Не причамо о отцјепљењу, већ о поштовању Устава, јер је његово непоштовање апсурд у којем тешко која држава може преживјети. О томе колико нам је досадило њихово чаршијско малтретирање, не треба ни трошити ријечи. Било како било, о томе шта ће бити, неће одлучивати привјесак СДА Жељко Комшић, нити Шефик Џаферовић - поручила је Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да оно што брине јесте подударност ставова Бакира Изетбеговића и опозиције у Републици Српској.

- Зашто се они утркују да кажу исто што и Изетбеговић, на то треба обратити пажњу и питати да ли су они за Устав и оно што је он дао Републици Српској или су за оно што би од БиХ направили ОХР и СДА? - упитала је Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да се ОХР не може упустити у било какву борбу, како то призива Бакир, јер су вишегодишња спрега ОХР-а и радикалне политике СДА и довели БиХ у овакво стање.

- Апсолутно су непримјерене и Изетбеговићеве пријетње правосуђем, али је јасно да њиме све вријеме и настоји овладати како би се обрачунавао са Републиком Српском. Он то и не крије - указала је Цвијановић.

То што своју инвазивну и радикалну политичку агенду увија у причу о наводној функционалности БиХ, истакла је Цвијановићева, не чини је мање опасном, напротив.

- Његова визија БиХ није и наша визија. Имамо Устав и сагласност коју смо дали на такво унутрашње уређење БиХ. То је наш оквир - поручила је предсједница Републике.