latinica  ћирилица
14/10/2021 |  09:19 | Аутор: РТС

Дрецун: Употребом ватреног оружја Приштина прешла црвене линије, то се неће толерисати

Понашање Приштине је прешло црвене линије јер је употријебљено ватрено оружје против људи који су мирно протествовали. То је апсолутно неприхватљиво и то се неће толерисати, и то је пут који води ка оштрој дестабилизацији, рекао је за РТС предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Чули су се прави рафали и пуцано је на голоруке људе и то се неће толерисати, рекао је Дрецун гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

- Неопходно је спровести истрагу и утврдити одговорност. Морамо да тражимо међународно независну истрагу на првом мјесту да се утврди ко је наредио употребу ватреног оружја. Они су то урадили под изговором борбе против криминала, а заправо су то искористили да демонстрирају силу и изазивају насиље на сјеверу Космета - каже Дрецун.

Присуство НАТО снага, Кфора мора да обезбиједи безбједност на Косову и Метохији и то је главна порука Београда.

- Међународно присуство треба да омогући сигурно окружење за живот свих. Приштина угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији. Наш народ је показао да може брзо да се организује, али у тој одбрани права на живот и опстанак потребна је синхронизација с Београдом. Ми инсистирамо да Кфор, који има мандат да обезбиједи сигуран живот свих, реализује мандат. Ако Кфор то не буде хтио наша порука је да ћемо ми само заштитити безбједност људи и та порука има превентивну снагу да отријезни усијане главе које мисле да могу да насилно изврше окупацију сјевера КиМ под изговором успостављања функционисања косовских институција - рекао је Дрецун.

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију каже да је Србија олако прешла преко плана Приштине за постепено заузимање сјевера Космета и употреби специјалних снага за успостављање потпуне контроле на сјеверу КиМ.

- Нико нема ништа против борбе против организованог криминала, али ово не може да се подведе само под то. Тешко је отети се утиску да је ова акција имала и политичку димензију, уочи избора, подизањем тензија против српског народа. Курти жели да демонстрира одлучност пред бирачима како се бори против организованог криминала које разједа косовско друштво - рекао је Дрецун.

Најаве да на мјесто амбасадора САД у Србији долази Кристофер Хил, предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију види као намјеру Вашингтона да ојача своје присуство у региону.

- Кристофер Хил је својевремено био доста присутан у региону. Добро познаје ситуацију и има личне контакте. Његов долазак у Београд значи да Вашингтон појачава своје присуство и утицај у региону - рекао је за Дрецун.