latinica  ћирилица
14/10/2021 |  09:27 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

У Шушњарима се пече виљамовка ракија која ће се наћи и на њемачком тржишту (ВИДЕО)

Јесен је стигла, а са њом и велики послови у домаћинствима. Домаћице припремају зимницу, а домаћини пеку ракију. Посјетили смо домаћина Илију Мијатовића из Шушњара код Бањалуке који је прије неколико дана почео да пече ракију од крушке виљамовке која ће се пласирати и на њемачко тржиште.
Печење ракије у Шушњарима код Бањалуке - Фото: РТРС
Печење ракије у Шушњарима код БањалукеФото: РТРС

Мијатовић на два хектара узгаја крушку, шљиву и брескву, од чега је 1,2 хектара под крушком. Приликом посјете и самог уласка у двориште овог домаћина осјетили смо фини мирис крушкиног кома. Уз казан затекли смо домаћина који већ увелико пече ракију на традиционалан начин.

Ракију пече само од крушке која је узгојена на органски начин. Ове године имао је свог рода око пет тона виљамовке, а четири тоне крушке купио је од провјерених агронома који такође узгајају крушку на органски начин.

Ракија је, истиче, првокласна, а савјете је добио од најбољих стручњака. Ова година, за производњу крушке ишла му је на руку јер је захваљујући топлом времену крушка слађа него прошле године.

Само од зрелих крушака може се добити квалитетна виљамовка - 21 дан траје фермантација воћа и онда се може пећи, каже нам Илија. Важо је да, након што се испекла, ракија буде складиштена у ростфрајну бурад.

Његова ракија стиже и на њемачко тржиште, мада му се то мање исплати. Био би задовољнији када би своју ракију више пласирао на домаће тржиште.

Овај вриједни домаћин производи и виљамовку са плодом у флаши. Сам процес није тежак. Почиње послије цвјетања, гдје се на изабране гранчице ставља флаша у којој плод расте до зрења. Касније се флаша очисти и у њу се сипа ракија која временом упије у себе арому плода.