latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:11 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Ле Пен: Ако побиједим, срушићу вјетротурбине

Лидер француске странке крајње деснице Национални савез Марин ле Пен рекла је данас да ће уколико наредне године буде изабрана за предсједника окончати све субвенције за обновљиву енергију и срушити турбине за вјетар.

Ле Пенова је на прошлим изборима 2017. године ушла у други круг предсједничких избора и аналитичари сматрају да ће то поновити и наредне године у априлу, али резултати појединих анкета указују и да би телевизијски водитељ Ерик Земур могао да добро прође, уколико објави кандидатуру.

- Енергије вјетра и Сунца нису обновљиве, већ наизмјеничне. Уколико будем изабрана, окончаћу градњу паркова турбина за вјетар и покренути велики пројекат за њихово расформирање - истакла је она за француске медије.

Она је најавила и укидање субвенција за соларну и енергију вјетра за које наводи да за око шест или седам милијарди евра годишње оптерећују буџет и доводе до високих рачуна код потрошача.

Према њеним ријечима, пружиће велику подршку нуклеарној индустрији јер ће омогућити градњу неколико нових реактора, финансирати постојеће централе и подржати постављање мањих модуларних реактора као што је то предложио и предсједник Емануел Макрон.

Макрон је почетком седмице представио мапу пута француске привреде до 2030. године и предложио је подршку вриједну више милијарди евра за производњу возила на електрични погон, нуклеарну индустрију и зелени хидроген, али је врло мало помињао обновљиву енергију.

Француска 75 одсто електричне енергије добија из нуклеарних електрана што значи да производња струје у тој земљи има врло мале емисије угљен диоксида у односу на друге развијене државе.