latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:29 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Тужиоци обавијестили Вучића о оптужници против Врања

Надлежни тужиоци обавијестили су предсједника Србије Александра Вучића да је подигнута оптужница против бившег високог функционера Федералне управе полиције Едина Врања за ратни злочин над заробљеницима у Горажду током рата у БиХ и да је предложено да тај предмет буде уступљен органима БиХ.
Тужилаштво за ратне злочине Србије (фото: Д. Миленковић / РАС Србија) -
Тужилаштво за ратне злочине Србије (фото: Д. Миленковић / РАС Србија)

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против Врања због кривичног дјела које му се ставља на терет из области дјела против човјечности и других добара заштићених међународним правом.

О овоме су, на састанку који је Вучић одржао данас са представницима надлежних тужилаца и других органа у Србији, учеснике обавијеситили републички јавни тужилац и српски тужилац за ратне злочине, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Тужилаштво Србије је подигло оптужницу против Врања јуче, али је, имајући у виду до сада остварену сарадњу са надлежним органима БиХ и потребу да се она унаприједи, поднијело приједлог Вишем суду у Београду да се даље поступање по оптужници уступи специјализованим органима за процесуирање ратних злочина БиХ, наводи се у саопштењу.

Вучић је разговарао данас са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином, државним секретаром Министарства правде Бојаном Шћепановић, републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић о међународној сарадњи, а нарочито о унапређењу постојеће сарадње са надлежним органима БиХ.

Било је ријечи о процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама Србије и БиХ, у складу са одредбама споразума о регионалној сарадњи између Србије и БиХ, Уговору о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима, као и о Закону о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима базираном на конвенцији Савјета Европе о овој врсти међународно-правне сарадње из 1959. године.

Један од закључака састанка је и неопходност оснаживања регионалне сарадње генералних јавних тужилаштава у оквиру које ће и специјализовани дијелови тужилачког система остварити успјешну сарадњу, наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће у том смислу сутра у Београду бити одржан састанак републичког јавног тужиоца и тужиоца Србије за ратне злочине са главним тужиоцем БиХ Горданом Тадић, како би се постигао договор о предузимању корака ради организовања регионалне тужилачке конференције у скоријем периоду.

Тужилаштво Србије терети Врања да је у периоду од јануара 1993. до октобра 1994. као исљедник у логору у Горажду учествовао у малтретирању и пребијању ратних заробљеника српске националности који су били припадници Војске Републике Српске.

Врањ је 12. септембра ухапшен на граничном прелазу Увац између Србије и БиХ, на основу расписане полицијске потраге због сумње да је извршио ратни злочин.