latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:49 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Промоција монографије сликара Миливоја Унковића вечерас у Бањалуци (ВИДЕО)

Монографија академског сликара Миливоја Унковића, којом ће бити обиљежено 60 година његовог стваралачког рада, биће промовисана данас у Бањалуци.
Монографија "Унковић" (Фото: anurs.org) -
Монографија "Унковић" (Фото: anurs.org)

Промоција је заказана за 19.00 часова у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске, најављено је из ове установе.

Издавач Монографије је Академија наука и умјетности Републике Српске, а покровитељи предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и генерални директор "Граве" осигурања Веселин Петковић.

Монографија има 386 страна са 254 репродукције дјела, а ово луксузно издање обухвата 254 репродукцијска дјела на 386 страна, које прате текстови на српском и енглеском језику.

О дјелу Миливоја Унковића писали су угледни историчари умјетности, критичари, писци и јавне личности из области културе Ђорђе Кадијевић, Светлана Ракић, Марион Фелд, Милован Витезовић, Балша Рајчевић, Предраг Лазаревић, Зоран Павловић, Бранка Першић и Ранко Поповић.

Кроз Унковићеву животну и стваралачку биографију рефлектује се сва драматургија дешавања на српском егзистенцијалном простору, усправно је дијелио судбину свога народа, па и скоро сва његова дјела јесу неки унутрашњи емоционални записи, доживљених и преживљених универзалних људских судбина, наводи се у саопштењу.

Композициони садржај монографије графички је обликован, текстуално и репродукцијама дјела, према временском процесу настајања и презентоване у оквиру четири цјелине: цртежи, графике, сликарство и скулптура.

Цјелокупном садржају ове монографије дат је приоритет дјелима, изложбама, биографским и ауторским текстовима који дефинишу кључне животне раскрснице са којих се кретало према мјестима не планираног боравка и самој структури умјетничког стваралаштва, навели су из Академије наука и умјетности.

У саопштењу се додаје да се у техничком смислу није тежило претјераном обиму, редуковало се максимално на свим нивоима и тражио најрационалнији облик презентације стваралачког и животног садржаја Миливоја Унковића.

О публикацији ће говорити Ђорђе Кадијевић, Драган Давидовић и Ранко Поповић, а присутнима ће се обратити и аутор Миливоје Унковић.